Изложби

„Събота сутрин, -2°С, усещат се като -7°С“ - изложба портретна фотография на Кирил Станоев

22 февруари – 30 април 2019, Музей на хумора и сатирата, Габрово

„Събота сутрин, -2°С, усещат се като -7°С“ - изложба портретна фотография на Кирил Станоев

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Музей на хумора и сатирата, Габрово
представя

"Събота сутрин, -2°С, усещат се като -7°С"

Самостоятелна изложба на Кирил Станоев

Портретна фотография

22 февруари – 30 април 2019

Откриване: 21 февруари, четвъртък, 18:00 ч.,
Музей на хумора и сатирата, Габрово

 

На 21 февруари от 18:00 часа Музеят на хумора и сатирата представя първата самостоятелна музейна изложба на Кирил Станоев със заглавие „Събота сутрин, -2°С, усещат се като -7°С“. В нея публиката ще види характерните му режисирани фотографии.

Забавните и абсурдни кадри с необичаен реквизит са подбрани от Мариета Ценова и ще бъдат показани в  зала 7 на Музея от 21 февруари до 30 април 2019 година.

За Кирил Станоев софийският битак е неизчерпаем източник на реквизити. От дистанцията на времето той миксира стилове, материали и предмети, сменя контекста им и ги поставя в композиции, повлияни от ренесансовия портрет. Иронията му обаче подменя класическите послания на портрета, като използва символи на дизайна на XX век и цветовете на американския поп-арт, „документира” времето ни с абсурдно „чисти” визии, присъщи на плаката, изолира предмети на кича в минималистичен декор и сублимира ексцентричността на визията до послания на притчи.

Кирил Станоев  подхожда с чувство за хумор не към моделите, които режисира, а към потенциалния зрител. Фотографиите му са като обмислени шеги със стереотипите, с уседналостта на вкуса, с усилието непременно да разбереш „какво е искал да каже авторът”.

Ето какво пише за изложбата Мариета Ценова:

„Фотографиите му са „демократични”. В тях няма йерархия, символи на лукса, социално деление. Този маниер на изолиране и споделяне на красивото, в който рисуват холандските художници от XVII век, е фокусиран върху естетическата специфика на средата и открива красота навсякъде.

Някои от портретите на Кирил Станоев са шокиращи в избора на детайли, но и това е овладяно, защото те са изолирани от първоизточника си и са превърнати в метафори, в нови символи на епохата ни. В емблеми на манталитета да фамилиарничим с всичко, без да го познаваме, поназнайвайки спорадични факти. Станоев не го прави назидателно, а просто ни позволява да видим света през неговите очи, и ни интригува с откритията си.”

* * *

Кирил Станоев е самоук фотограф. Снима портрети - както свои художествени проекти, така и сесии за водещи модни и лайфстайл списания. Роден е през 1983. Живее в София.

Мариета Ценова работи като арт директор на свободна практика, дизайнер и фотограф. Била е креативен директор, моден редактор и стилист на сп. „Егоист" и куратор на Международното биенале на графиката, Варна. Има над 15 самостоятелни фотографски изложби в България, Великобритания, Германия и Италия.

 

Автор:
Музей на хумора и сатирата, Габрово
Публикация:
20.02.2019 г. 15:28
Посетено:
1454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29053-sabota-sutrin-2-s-useshtat-se-kato-7-s-izlozhba-portretna-fotografiya-na-kiril-stanoev