Изложби

Арт Галерия Le Papillon представя „Близо и Далеч / Close & Far“

Изложба бижута, 21 февруари – 20 март 2019 г.

Арт Галерия Le Papillon представя „Близо и Далеч / Close & Far“

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия Le Papillon

представя

БЛИЗО и ДАЛЕЧ / CLOSE & FAR

изложба бижута

21 февруари – 20 март 2019 г.

С удоволствие Арт Галерия Le Papillon ви кани от 21 февруари до 20 март в изложбения салон на ул. "Драгоман" № 12 във Варна да предизвикате себе си и съвместно да определим кое е БЛИЗО и ДАЛЕЧ / CLOSE & FAR от нашата същност.

Настъпи деветото издание на Годишната ни Бижутерска сборна изложба, стимулираща въображението на бижутерите, а и любопитството, и вълнението на редица почитатели на накитите. Това издание не само продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден преглед на това така обичано изящно и приложно изкуство. То я надгражда с традиционните ни намерения за развитие на дизайна и ювелирния изказ в мащаб, обединени от обща идея и се превръща в жадувано и очаквано събитие за ценителите, следящи не само новите произведения на любими дизайнери, но и идеите на нови автори, представяни за първи път в пространството на арт галерия Le Papillon.

Дали БЛИЗКОТО Е ДАЛЕЧ И ДАЛЕЧНОТО - БЛИЗКО е това, което ще определи всеки автор, надскачащ личните си граници, както и всеки зрител съзерцавал бижутата, независимо дали са близко или далече физически от него и от същността му.

Прекрасно нещо са красивите обичаи и е чудесно, че традиционния ни проект се превърна в ритуал за събуждане на изящността в началото на годината.

Живеем във времена, когато разстоянията са лесно преодолими с помощта на все по-напредналата техника, интернет, мобилни телефони, камери, виртуални визуализации, социални медии и т.н. Неща, които ни изглеждат непостижимо далечни ни създават усещането за нещо толкова близко до личните ни потребности и вкус главно заради емоционалната зареденост на предмета, гледката, пейзажа, разговора, думите и формата. Заради същите технологии и прекомерната им употреба в ежедневието ни, се създаде усещането, че БЛИЗКИТЕ НИ НЕЩА СА ДАЛЕЧНИ, заради недостатъчното време, което отделяме за тях, замествайки реалният контакт с виртуален, губейки радостта от физическото усещане за живота, докосването, топлината и енергийния обмен при контакт. Нашите емоционални, вербални и физически взаимоотношения създават еволюционния ни растеж, сплотяват общностите и създават градивност в живота ни. Основната функция на галерия „Папийон“ - да развива естетическите вкусове в публиката и да предизвиква въображението в авторите, се изразява с тезата, че ДАЛЕЧНОТО може да е БЛИЗО, заради емоционалната спойка, която създава изкуството. То може да събуди всички сетива и да запълни необходимостта да постигаме хармония чрез красота и удоволствие.

През изминалите 8 сборни бижутерски изложби „култивирахме“ възприятията на зрителите за новите обекти – бижута, достигнахме постижения по правилата на „земеделието”, направихме идейно-образно проучване върху „взаимодействията“ обект-зрител, проектирахме и реално изпълнихме „гравитиращи обекти“, изследвахме „резонанса“ на заобикалящата среда, определихме безкрайната „игра на баланс“.

Нашето забавно предизвикателство тази година е да бъде пресъздадено усещането, че БЛИЗО и ДАЛЕЧ / CLOASE & FAR са пространствените форми, които ни определят, чрез сътворените от авторите бижута – обекти. Целта на тази изложба е да докаже чрез благородните метали, скъпоценните и полускъпоценните камъни, естествените материали от природата, като дърво, рог, семена, порцелан, както и всички други съвременни материали, с които може да се изрази и материализира фантазията, преплетена с емоционалността, естетиката и фините умения на артиста, че БЛИЗКО е всичко, към което се стремим да усетим и ДАЛЕЧНО е това, от което искаме да се отдалечим и до което не искаме да се докосваме. Да напомни, че функцията на бижуто е не само да ни украси, да изрази нашия стил, принадлежност, вкус, но и да носи радост и удовлетворение от физическото докосване до малката изящна пластика, да носи естетическа наслада от форма, обем, цвят, както и материалното усещане за пълнота от присъствието на обекта. Че бижуто е лично и интимно изкуство, което свързва автор и зрител по силно деликатен и дълбок начин.

Нека видим как съвременния дизайн в бижутерията се приближава до естетиката в  зрителите; как класическото ювелирно изкуство чрез бижутата се докосва до човешката потребност за красота, хармония, уют и топлина; как бижуто създава усещане за близост, приятелство и доверие чрез прехвърлените чувства на автора върху притежателя на обекта. Галерия Le Papillon Ви кани да изследвате от БЛИЗО и ДАЛЕЧ / CLOSE & FAR на езика на въображението, със средствата на различните материали претворени в обекти:

  • Обекти, предизвикващи желанието и страстта ни да ги докосваме и галим
  • Обекти, които искаме да съзерцаваме от далеч
  • Обекти, въздействащи с изчистения си дизайн
  • Обекти, създаващи усещане за близост, заради присъствието на природни елементи
  • Обекти, които искаме да дадем на хора от далеч, за да ни усетят близо
  • Обекти, които са ни толкова интимни, че искаме да запазим само за себе си далеч от другите
  • Обекти, създаващи усещането, че късметът и успехът са с притежателя на бижуто
  • Обекти, създаващи усещане за удобство и уют и поради това ги чувстваме близки
  • Интерактивни футуристични обекти от материали на бъдещето
  • Обекти – амулети, които желаем да са винаги до нас
  • Обекти, които поради минималистичния си характер са най-близко до фината същност на притежателя им
  • Обемисти обекти, които заради обема на материалността си предизвикват желание за близост
  • Обекти, създаващи нови усещания след физически досег до тях

Участниците в БЛИЗО и ДАЛЕЧ / CLOSE & FAR тази година са 38 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти от Катедра „Метал“ към НХА – ателието за бижута с проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева.

Участниците са:

Август Савов, Александър Пенев, Ангелина Цветкова, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Вараздат Айрапетян, Велислава Божинова,  Виктор Павлов, Владимир Ванков, Владимир Николов, Владимир Радоев, Гергана Труканова, Грахат Арайпетян – Грант, Даниела Андреевска, Даниела Радоева,  Даяна Казакова, проф. Димитър Делчев, Евгения Иванова, Евгения Илкова, Евгения Цанкова, Елена Кафеджийска, Иво Борисов, Йордан Цанков, Калина Чанкова, Мария Стоянова, Мира Джамбазка, д-р Мирена Златева, Невена Велева, Николай Сърдъмов, Осман Ибрям, Севдалина Иванова, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Станислав Корчев, Стефан Казаков, Теодор Хвърчилков, Явор Кондов, Яна Танковска.

Изложбата БЛИЗО и ДАЛЕЧ / CLOSE & FAR може да бъде видяна от 21 февруари до 20 март в изложбения салон на галерия „Папийон“ на ул. "Драгоман" № 12, Варна (до Куклен театър).

Вернисаж: 21.02.2019, четвъртък, от 16:00 до 19:00 часа.

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
18.02.2019 г. 12:56
Етикети:
бижутаизложбагалерия Le PapillonВарнаАрт галерия Папийон
ювелирно изкуство
Бижутерска сборна изложба
Посетено:
1030
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29040-art-galeriya-le-papillon-predstavya-blizo-i-dalech-close-far