Изложби

Изложба "България през стъклото на времето"

8 февруари - 7 април 2019, Национална галерия / Квадрат 500

Изложба "България през стъклото на времето"

На снимката: Вакарелки на реката

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия
и
Фондация „Ценности“

под председателството на г-жа Антонина Стоянова

представят

България през стъклото на времето

8 февруари - 7 април 2019

Квадрат 500, зала 19
Пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1

С изключителната подкрепа на г-жа Нели Беширова

 

„България през стъклото на времето“ е нестандартен като замисъл, новаторски като концепция и съвременен като реализация проект на Фондация „Ценности“. Фотоизложбата осветява мозайката от документални кадри от България през 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията представя исторически, етнографски и географски детайли в контекста на европейските ценности. „Старото“ се фокусира от прожектора на времето, осветява се от средствата на „новото“.

Знаковото събитие, предшестващо тази изложба, е една дипломатическа и човешка среща преди 20 години. Историята на 36 артефакти е необичайна. През 1999 италианската аристократка от български произход Надежда Близнаков дарява на тогавашната ни първа дама и дипломат от кариерата г-жа Антонина Стоянова семейна реликва - фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков. Той е един от основоположниците на пристанищното дело в България. Ерудираният българин е изпратен от цар Фердинанд на специализация в Италия. Там Близнаков се влюбва в  девойка от благородническо потекло - Петронела Венециани. Той става почетен консул на родината си в Италия и със стъклените плаки, които могат да бъдат наречени „дядото на диапозитива“, публично разказва за красотите на своята земя.

С времето Близнаков се превръща в родоначалник на фамилия, дала на Италия цяла плеяда от дипломати. А благосклонната съдба изпраща като учител по английски на дъщерите му не кой да е, а легендарния писател, един от кръстниците на модерния роман – Джеймс Джойс. Дарителката на ценната колекция Надежда Близнаков присъства в експозицията „на живо“ чрез заснетото с нея интервю в Италия от Милена Кънева и Ирина Дилкова.

Г-жа Антонина Стоянова и Фондация „Ценности“ с изключителната подкрепа на бизнес дамата Нели Беширова представят изложба със завладяваща история и образност, дават възможност да преоткрием културното си наследство, обичаи и занаяти, бит и душевност, да свържем събития и хора от България през стъклото на времето.   

Куратор: д-р Райна Дамяни

Координатор на проекта: Магдалена Гигова

Филм: Милена Кънева, Ирина Дилкова

Консултант-етнограф: Анелия Милушева

Консултант-фотограф: Иво Хаджимишев

 

            

 

 

Автор: Национална галерия
11.02.2019 г. 13:25
Посетено: 702
Етикети: фотографска изложба, изложба, Национална галерия, Марко Близнаков, България през стъклото на времето, Надежда Близнаков, Нели Беширова, Фондация „Ценности
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/29007-izlozhba-balgariya-prez-stakloto-na-vremeto