Изложби

"Екслибрис Презареждане" 4 в Галерия "Ларго" - Варна

Сборна изложба графика, 07 февруари – 05 март 2019 г.

"Екслибрис Презареждане" 4 в Галерия "Ларго" - Варна

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" Ви кани на 

Екслибрис Презареждане 4

сборна изложба графика
със специалното участие на Велико Маринчевски, Владимир Зуев, Владимир Чукич и Калоян Илиев-Кокимото

07 февруари – 05 март 2019 г.

 

От 7 февруари 2019 Галерия "Ларго" за четвърти път организира изложбата „Екслибрис Презареждане“. В настоящата експозиция ще бъдат включени непоказвани творби от третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, което се проведе през август 2018 година. В изложбата ще бъдат представени също графики и екслибриси от невероятна колекционерска стойност, придобити по време на гостуването на екипа на галерията на XXXVII конгрес на FISAE в Прага през 2018 година, които сега са част от фонда на биеналето.

Традиционно в тези изложби галерия "Ларго" кани няколко специално подбрани автори, които да бъдат представени на варненската публика с повече на брой творби. Участие в това издание на „Екслибрис Презареждане“ ще вземат четирима изключителни творци – Велико Маринчевски, Владимир Зуев (Русия) , Владимир Чукич и Калоян Илиев - Кокимото.

И още една изненада подготвяме за публиката на предстоящата изложба. През 2018-та година директорът на галерия "Ларго" Нели Вълчева получи специална покана през 2019-та да бъде част от журито на десетото юбилейно издание на престижния Международен екслибрис конкурс Библиотека Бодио Ломнаго, провеждащ се в едноименния италиански град. В тази връзка г-жа Вълчева получи и покана от организаторите да бъде куратор на представителна изложба на най-добрите съвременни български художници в областта на малката графика и екслибриса. С тази именно изложба ще бъдат открити десетия Международен екслибрис конкурс Библиотека Бодио Ломнаго и съпътстващата го пета Международна Колекционерска среща. Българската експозиция се организира със специалната подкрепа на Регионалното правителство на Ломбардия и Генералното консулство на България в Милано. Това престижно за българската графика събитие ще бъде открито на 3 май в зала в центъра на Милано. След края й се планира показването на експозицията в различни градове в България и Италия. Варненската публика ще може първа да види една малка част от подготвяните творби в предстоящата в галерия "Ларго" изложба „Екслибрис Презареждане”.

Очакваме ви на откриването на 07 февруари, четвъртък, от 18:30 часа в галерия Ларго на ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 05 март. Повече снимки можете да видите в сайта на галерията.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕЦИАЛНО ГОСТУВАЩИТЕ ХУДОЖНИЦИ

Велико Маринчевски: Роден през 1979 г. в град София. От 1999 до 2005 г. учи в Националната художествена академия в София, където се дипломира със специалност „Графика”, степен „Магистър”. През 2016 г. е поканен от Националния фонд за изкуства на Китай за преподавател в „Национален курс по графика за обучение на асистенти”, селектирани от 15 академии и университети на Китай (юни-август, 2016). Има над 18 самостоятелни изложби, включително в Националния музей за графика на Китай, Шенджен, Галерия Акируно, Токио, Япония, Галерия A. J. Bellocq, Ръстън, Луизиана, САЩ и други. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в Китай, Белгия, Япония, Италия, Полша, България и други. Живее и работи в София.

Владимир Зуев: Роден на 05.08.1959 г. в Русия. Член на Съюза на руските художници от 1989 г. и заслужил художник на Руската Федерация. В периода 1976-1981 г. учи в Художествено-графическия факултет на Нижнитагилската държавна педагогическа академия, където понастоящем преподава. Работи в областта на графиката, световно признат майстор на екслибриса. Участва в повече от 250 международни изложби и конкурси, има над 70 награди, сред които 15 Гран При и първи награди. Зуев има 22 самостоятелни изложби в Русия, Европа, САЩ, Канада, Япония и Китай. Негови творби са притежание на осем държавни музеи и галерии в Русия и на 14 държавни и частни галерии в Европа и САЩ, сред които Асоциацията за съвременно изкуство в Шамалие, Франция; Художествената галерия в Банска Бистрица, Словакия; Дейвис Музей, Масачузетс, САЩ; Музея в Малборк, Полша; Музея за съвременно изкуство, Ибиса, Испания; Международен екслибрис център, Синт Никлас, Белгия; Националния музей на Краков, Полша; Музей Сакима Арт, Окинава, Япония; Художествената галерия в Лодз, Полша и други. Живее и работи в Нижни Тагил, Свердловска област, Русия.

Владимир Чукич: Роден на 10 октомври 1958 г. в град Хасково. През 1977 г. завършва Художествената гимназия в град Казанлък  със специалност „Графика и илюстрация на книгата”. Участва в национални и международни биеналета на графиката, включително в Канагава, Япония (1988, 1989, 1990), Любляна, Словения (1985, 1987), Белград, Сърбия (1991), Градо, Италия (1987) и други. Има над 25 самостоятелни изложби и множество спечелени награди в конкурси, включително Първа награда за графика - Биенале на графиката, Варна (1987 г.), Награда за графика на конкурса на „Алианц България" (2008 г.), Награда на галерия „Дяков”, Пловдив (2010 г.), Гран При в Международна изложба на графиката, Минск (2009 г.). Живее, свири JAZZ и рисува в Кърджали.

Калоян Илиев-Кокимото: Роден през 1979 г. в град Варна. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” със специалност „Графика” през 2007 г. и специализира в сферата на Графичния дизайн в Академията по изкуствата в Лодз, Полша през 2008 г. Има над 35 самостоятелни изложби у нас и в чужбина и над 60 участия в сборни изложби. Печели множество награди, някои от които са: Втора награда за Живопис в Международен конкурс за изкуства "Антонио Гуалда", Гранада, Испания (2006), Награда за Графика в Национална кампания „България - част от Европейския пъзел" София, България (2006), Награда за Графика, Higashi Chichibu, Сайтама, Япония (2008) и други. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в Италия, Япония, Тайланд, Китай, Уругвай, Испания, Дания, Холандия, Белгия, Полша, България, Румъния, Турция, Сърбия и др. Живее и работи във Варна.

                                                                                                          

Автор:
Милена Димитрова, галерист
Публикация:
06.02.2019 г. 16:22
Посетено:
768
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28983-ekslibris-prezarezhdane-4-v-galeriya-largo-varna