Изложби

Кой създава и кой използва дантела

Изложба с международно участие и множество съпътстващи събития открива Националния етнографски музей съвместно с група „СедянкаТА“

Кой създава и кой използва дантела

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 07 февруари 2019 г. от 18.00 ч., Националният етнографски музей, съвместно с група „СедянкаТА“, открива експозицията „Кой създава и кой използва дантела“. Представени са творби от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България, разположени в пет зали на първия етаж в Княжеския дворец.

С фокус върху хората, които владеят традиционните техники от Европейското Средиземноморие, експозицията разказва за създателите на дантелата в миналото и днес, показва приложението на този тип ръкоделие в различните държави, търси мястото му в модата на облеклото и дома. Специално пространство е отделено на дизайнерски облекла от български и чуждестранни моделиери.

Като самостоятелен акцент в изложбата се откроява и представянето на българската следа в совалковата дантела – организирането и съществуването на Калоферското дантелено училище (1910-1933 г.). Именно тук в началото на ХХ век дантелиерството се превръща в поминък, който наследява уменията на калоферци от периода на Възраждането за фино плетене на гайтани.

В рамките на изложбата, 7 февруари – 20 май 2019 г., ще се проведат и множество демонстрации и майсторски класове за създаване на совалкова и шита дантела. Те ще бъдат провеждани както от български, така и от чуждестранни специалисти.

• На 9 февруари 2019 г., ще се проведат първите демонстрации на традиционните техники и умения в изработването на совалкова и шита дантели от представители на група "СедянкаТА", на Творчески център на калоферската дантела към Народно читалище „Христо Ботев - 1869 г.“, гр. Калофер. Ще гостува и председателят на Асоциацията „Бродерия и дантели” Мишел Пелоал, а също и представител на Музея на дантелата в гр. Арланк, Югоизточна Франция. Всеки възрастен или дете може да опита да научи основни принципи за правене на дантели: совалкова, шита (кене), фриволите, тенерифе и филе.

 * * *

Социална група “СедянкаТА” е мрежа от хора, които да поддържат, развиват и предават техниките на совалковата дантела, на кенето и шевицата. Повечето жени от социалната група “СедянкаТА” са направили първите си стъпки в ръкоделието със своите майки и баби. Те са отворени към възрастното поколение, защото именно от него са усвоили основите на традиционните техники. Същевременно с това ясно осъзнават, че “ако не се привлекат млади хора, заниманията им нямат бъдеще”. Намирането на млади последователи, които да обучат и привлекат към любимите си занимания, е най-важното достижение на представяната социална група. Младите последователки виждат в занимания си възможност за разгръщане на фантазията, за прилагане на съвременни идеи и създаване на нови мотиви.

За повече информация: http://sedianka.com

 

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
04.02.2019 г. 15:40
Посетено:
1379
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28974-koy-sazdava-i-koy-izpolzva-dantela