Изложби

Изложба "Не забравяй" - Дейвид Кинг, Дориан Хирш

7 февруари – 10 март 2019, Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

Изложба "Не забравяй" - Дейвид Кинг, Дориан Хирш

Дейвид Кинг. "Време да си спомним", 2018, от серия „Звезди и райета”, мастило върху архивна хартия

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Национална галерия

Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство

представя

Не забравяй

Дейвид Кинг, Дориан Хирш

Куратор: Полина Ангелова

7 февруари – 10 март 2019

Откриване на 7 февруари, четвъртък, 18.00 часа
САМСИ, бул. „Черни връх” 2

 

“Не забравяй” е част от поредицата творчески интервенции на IDentity Projects, коментиращи темите за принадлежност, идентичност, време и памет и включва произведения на двама мултимедийни артисти: сериите "Звезди и райета" на Дейвид Кинг и "Порядъкът на хаоса" на Дориан Хирш.

"Медитирам върху смъртта, за да търся отговори на това какво животът иска от мен", заявява Дейвид Кинг. В своята силно концептуална поредица от рисунки, наречена "Звезди и райета” и създадена в бърза и непрекъсната последователност, авторът изобразява дисонантните крайности на надеждата и красотата в ужасите на войната, реда в сърцето на хаоса и сътворението в газовите облаци на разрухата.

Дейвид Кинг е мултимедиен артист. Роден е в Лондон, Великобритания. От 2008 живее и работи в Ню Йорк, САЩ. Неговите провокиращи и реакционни творби са представяни на едни от най-престижните места, включително Miami Art Basel, Soho Arts Club и Frieze Art Fair. Творчество на артиста се разгръща и на музикалната сцена. В момента той записва дебютния си албум в Electric Lady Studios, основано от Джими Хендрикс.

"Творческите върхове и хаотичните падения са дефиницията за живота на един артист”, споделя Дориан Хирш. Хаосът и сътворението лежат в основата на творбите на артиста, които той описва като автоматична реакция на поток от непреднамерени мисли. Това, което артистът се стреми да предизвика, е инстинктът да преодолее хаоса. Баща му е все още дете, когато бяга от лагера в Аушвиц – факт, който оказва ефект върху семейството на Дориан, оформя неговата идентичност и създава спомени, които той няма да забрави.

Дориан Хирш е роден в САЩ. Израснал в различни държави, в момента живее и работи в Лондон, Великобритания. Завършва колежа "Сейнт Мартин" в Лондон. През 2018 участва в изложба в Тейт Модерн. Има множество самостоятелни изложби в частни галерии. Работи по проекти в областта на фотографията, киното и рекламата в сътрудничество с Марио Тестино, Лиам Галахър и Танди Нютон, както и в маркетингови кампании за Dolce & Gabanna, French Connection и Smirnoff и за клиенти като Conde Nast, Guardian и BBC.

Откриването на изложбата ще бъде с пърформанс на Дейвид Кинг. Жълтата звезда на Давид, емблема на някога задължителен визуален печат - символ на страх, унижение и разделение, ще бъде носена от присъстващите и ще се превърне в символичен акт на обединение. Публиката ще добие знание и въображаема власт, сблъсквайки се с неизказана смелост, заровена в почти забравена история. Посетителите ще бъдат поканени да персонализират и отразят своето музейно преживяване, споделяйки мисли и чувства на изложбен панел.

Изложбата ще бъде закрита на 10 март с пърформанса „48 000” на Дориан Хирш. На тази дата се отбелязва 76-годишнината от спасяването на българските евреи по времето на Холокоста. През 1943 българите пишат една от най-вдъхновяващите глави в историята на световната хуманност. Почти 48 000 евреи са спасени от депортирането им в лагерите на смъртта. “Не забравяй” има за цел да напомни на публиката за този исторически факт.

Пътуващата изложба, инициирана от Полина Ангелова, подкрепя културния обмен между България, Великобритания и Израел.

Полина Ангелова работи като куратор съвместно със съвременни дизайнери, галерии и институции, включващи The Design Museum, Collect Design Fair, Arper, Clerkenwell Design Week, Hull Studio, Gallery FUMI и разработва кураторски проекти заедно с Джъстин МакГърк, Том Уилсън, Дона Лъвдей. Тя е един от кураторите на изложението “Re-considering Canon” в Музея на дизайна в Лондон, 2018.

„Да си куратор означава да не спираш да изследваш скритите събития и неизследваните взаимовръзки от нашата култура, които са неизменно свързани и вървят ръка за ръка, както в изкуството, така и в дизайна и архитектурата”, казва Полина Ангелова.

© изложба „Не забравяй”, IDentity Projects

Автор:
Национална галерия
Публикация:
05.02.2019 г. 11:31
Етикети:
САМСИизложбаНационална галерия
Полина Ангелова
Дориан Хирш
Дейвид Кинг
Не забравяй
IDentity Projects
Посетено:
1069
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28973-izlozhba-ne-zabravyay-deyvid-king-dorian-hirsh