Изложби

Изложба в Регионалната библиотека в Сливен за празника на любовта и виното

Виното – вдъхновение или опиянение

С интригуваща културна инициатива с образователен характер празникът на любовта и виното бе отбелязан от екипа на Регионалната библиотека в Сливен. Инициативата отвежда към начеващия цикъл от няколко последователни дейности в началото на м. февруари (1-3.02.), с които започват празничните и от стопанския календар дни, наречени Трифунци, свързвани от народа ни не само със „зарязването на лозята”, но и с целогодишните грижи по тях, с плодородието, благоденствието на дома и качествата на вината. Сбъдването на изречените молитви от хората за късмет, благополучие и любов, е основание да са наричани от българите „вълшебни”.

Интересната, експонирана в централното фоайе на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в града под Сините скали, изложба под наслов „Виното – вдъхновение или опиянение”, отвежда към темата чрез богато представените експонати.

Любознателните ще разгледат с внимание листовите графики и репродукции на картини от родни и световни майстори на четката автори, представили с талант художествените си виждания и решения по този въпрос. Сред тях се открояват творбите на българите Чудомир (Димитър Чорбаджийски, р. 1890) и Иван Мърквичка (р. 1926 г.); на творци като Джото ди Бондоне (р. 1267 г.), Микеланджело да Караваджо (1571 г.), Диего Веласкес (1599 г.), Рембранд ван Рейн (р. 1606 г.), Винсент ван Гог (1853 г.) и др.

До 14 февруари т. г. читателите и посетителите на културния институт могат да се запознаят и с посветените на проблема книги и копия от документи, които насочват към любопитни сведения за „историята на виното от древността до наши дни”. Те ще прочетат и материали и статии, разкриващи технологиите и пътя на винопроизводството и в Сливенско.  

Организаторите са замислили да дарят всеки посетител на културната инициатива със свитък с поетични строфи от български автор, разкрил ролята на вдъхновението и виното в творческия процес... 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.02.2019 г. 12:21
Етикети:
изложбаСливенРБ Сава Доброплодни
Виното – вдъхновение или опиянение
Посетено:
909
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28958-izlozhba-v-regionalnata-biblioteka-v-sliven-za-praznika-na-lyubovta-i-vinoto