Изложби

"Повърхности" - изложба на Диана Брешкова

1 февруари - 23 февруари 2019, Галерия Гешов

"Повърхности" - изложба на Диана Брешкова

◊ ПОКАНА

Изложбата на Диана Брешкова е със заглавие „Повърхности“. Работите са в стилистиката на хиперреализма като се поставя акцент върху татуираното тяло и кожата като повърхност, която е място на досътворяване. Татуирането естетически се намесва в „работата“ на природата, за да даде видимост на скрито или да бъде маска на нещо явно. Тази скриващо-разкриваща, имплицираща и индикираща природа на татуировката и въобще естетиката на татуираното тяло е възможност за друга идентичност, допълваща и коригираща натурата. А хиперреализмът е възможната неделикатна и изследваща оптика към моделите на Диана Брешкова. Те обръщат перспективата на традиционната портретна живопис, фокусирана към онези лица, които са заслужили вечността и тя тях. Моделите на Даниела Брешкова са различни, дори с визия на трансхуманоиди, като пришълци от научно-фантастичен сюжет или някакъв симулакрум.

Заповядайте от 01 февруари от 18.30 ч. в галерия Гешов (ул. „Сердика“ 4). Изложбата ще продължи до 23 февруари.

 

Много е трудно да се пише за автор от поколение, което не зная кой определи като поколението на Терминал 1, или Терминал 2 - като "ОТПИСАНОТО ПОКОЛЕНИЕ“. Само че, точно това "ОТПИСАНО“ поколение, бе натоварено с огромен интелектуален потенциал, генерирал позитивните енергии на едни хилядолетни традиции и ТО за съжаление потърси повече реализация в други духовни пространства. И когато всички смятаха, че те, творците от ТОВА поколение, са безвъзвратно изгубени и за тях няма обратен път назад, се появяват такива събития като изложбата "ПОВЪРХНОСТИ“ в Галерия Гешов.
Точно такива събития опровергават всеобщото схващане, че "ОТПИСАНОТО ПОКОЛЕНИЕ“ е безвъзвратно изгубено. Благодарение на своята генетична адаптивност към всички изпитания, артистите от ТОВА поколение успяват да генерират изключително креативен продукт в изобразителното изкуство. В този контекст изложбата на Диана Брешкова е неопровержимо доказателство, което показва, че изкуството не е подвластно на центробежните сили.

Изложбата "ПОВЪРХНОСТИ“ на Диана Брешкова носи своя хибриден характер като съчетава "ъндърграунд културата“ на татуса със своята философия и дълбоко кодирана символика, и елитарно поднесената портретна визия. Този подход ни напомня, че РОPart културата, носи своя неизчерпаем характер и изложбата дава своя нов прочит в тази материя.

ВИЖТЕ Я!

Красимир Русев

 

Автор:
Галерия Гешов
Публикация:
29.01.2019 г. 16:19
Посетено:
1154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28945-povarhnosti-izlozhba-na-diana-breshkova