Изложби

Анна Бояджиева в дома на Вера Недкова

31 януари – 5 май 2019, Къща-музей „Вера Недкова“

Анна Бояджиева в дома на Вера Недкова

Анна Бояджиева. Роклята, 1996-97, метални нишки, текстил, ръчна хартия

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия

представя

Анна Бояджиева

В дома на Вера Недкова

31 януари – 5 май 2019

Откриване на 31 януари, четвъртък, в 18.00 часа

Къща-музей „Вера Недкова“,
ул. „11 август“ 2, ІІ етаж

 

„В дома на Вера Недкова“ е нова програма на Националната галерия за поредица от изложби, дискусии и срещи в пространството на Къща-музей „Вера Недкова“.

Апартаментът, който художничката обитава през годините, ни въвежда в нейния личен творчески свят, изпълнен с много уют и интимност. Той е бил припознаван от самата нея като пространство за споделяне. Тази идея стои в основата на програмата за продължение на волята на Вера Недкова, нейният дом да стане център за интелектуални и артистични събития.

Проектът стартира с участието на Анна Бояджиева. Професор в НХА, тя работи в областта на съвременния текстил, пространствените обекти и инсталацията, като използва различни материали, техники и технологии.

На пръв поглед несъвместими в творческите си търсения и похвати, Анна Бояджиева и Вера Недкова си кореспондират по един иновативен начин, като изображенията преминават от едно пространство в друго посредством обекти и триизмерни образи. Идеята е да се потърси различна гледна точка на възприемане, както и визуална комуникация между творчеството на двете авторки. Работите им намират общ диалог, съсредоточен върху фигурата и женската чувствителност.  

„Дръзкият колорит и пастьозност в маслените картини на Вера Недкова са в контраст с моите бели пластични форми, изградени от различни материали - текстил, синтетика, хартия, метални нишки и други. Дълбоко свързани и крайно различни – такова е моето усещане за този визуален експеримент и съвместяване на творчество и лични съдби“, споделя Анна Бояджиева.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
29.01.2019 г. 13:24
Етикети:
изложбаНационална галерия
Анна Бояджиева
Къща-музей „Вера Недкова“
Посетено:
822
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28941-anna-boyadzhieva-v-doma-na-vera-nedkova