Изложби

„Памет за бъдещето“ - изложба в Националния военноисторически музей

Изложбата представя част от даренията, получени от музея през изминалата година

◊ СЪБИТИЕТО

На 31 януари (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей в София на ул. „Черковна“, № 92 ще бъде открита изложбата „Памет за бъдещето“. Тя представя част от даренията, получени от музея през изминалата година, и е жест на признателност към всички, благодарение на които създаваме разказа за нашето минало.

Изложбата включва артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, дарени от техни наследници, техника и снаряжение от военните формирования в страната. Сред експонатите са снимки и документи на убития в Пловдив при провъзгласяване на Съединението кап. Райчо Николов, кавалерийски гети на д-р Константин Стоилов (по-късно министър-председател), с които участва в Сръбско-българската война като командир на конен взвод, часовник, снимка и войнишки кръст „За храброст“ на най-малкия доброволец в Първата световна война – 10-годишния Никола Костов. Разказът за военната история сглобяваме и с новопостъпилите вещи на един от майсторите на четката Александър Мутафов – военен художник по време на Балканските и Първата световна война, с куртка и отличия на полк. Константин Сърнев – командир на Пети пехотен дунавски полк (1938 –1941), както и с вещи на ген.-полковник Радню Минчев, заемал редица ръководни длъжности до 1989 г., а от 1990 г. е началник-щаб на Българската армия. Най-новата история на армията и българското участие в мироопазващи мисии ще бъдат допълнени от униформа тип „Сахара“ на ген. Никола Колев – началник на Генералния щаб на Българската армия (2002–2006), член на Военния комитет на НАТО (2002–2006), както и от знаме на 26-ия контингент в Кабул и икона на Св. Георги Победоносец, връчена на българския контингент в столицата на Афганистан през 2007 г.

По инициатива на Командването на Сухопътните войски на събитието ще бъде поставено началото на съвместна инициатива на Националния военноисторически музей и Сухопътни войски, чиято цел е да насърчи дарителството в Българската армия, така че нейното съвременно битие да бъде съхранено за бъдещите поколения.

 

 

 

Автор: НВИМ
28.01.2019 г. 15:18
Посетено: 853
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28938-pamet-za-badeshteto-izlozhba-v-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey