Изложби

"Истински игри" - изложба на Боряна Венциславова

1 февруари – 3 март 2019, Софийска градска художествена галерия

"Истински игри" - изложба на Боряна Венциславова

Игра на фунийки

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Софийската градска художествена галерия

представя

Боряна Венциславова

Истински игри

1 февруари – 3 март 2019

Откриване 1 февруари, петък, 18.00 часа

Среща с Боряна Венциславова и куратора на изложбата Вера Млечевска - 1 февруари, петък, 17.00 часа

                              

Боряна Венциславова запечатва вживяването в играта с позабравените игри от близкото минало. Изложбата “Истински игри” е мотивирана от желанието на художничката да припомни опита и спомените на нейното поколение от забавлението навън с игри на живо, с понякога прости или самоделни играчки.

Петканалната видеоинсталация показва вече пораснали деца, поканени да продължат играта на фунийки или игра на ластик. Протагонистите са хора с различни професионални занимания, поканени да влязат в роля, като се подлагат на една приятна възстановка, едновременно спомняйки си за детството, за самата игра и правилата ѝ. В ситуациите, провокирани от Боряна Венциславова, участниците играят бидейки себе си, във вида им на работещи възрастни.

Игрите, разиграни във видеоинсталацията, се свързват със спомените на поколенията, израснали през 80-те. Колективните игри, освен че изискват физическо присъствие и контакт, в контраст със статичното екранно преживяване, провокират приповдигнатост и известна театралност, подсилена във видеата на Боряна Венциславова от вида на играещите-възрастни.

Играчите в инсценираните ситуации на видеоинсталацията са деца и възрастни, едновременно сериозни и невярващи, играчи по своему в техния собствен живот и играещи в нечия политическа амбиция, които всякога могат да отдадат своя кредит на доверие на играта и тя да се получи, или обратно - да се разомагьоса и разпадне. Именно тези различни аспекти и мета-нива на “Игрите на съдбата” разглежда авторката в изложбата “Истински игри” чрез различни видове медии като видео, фотография, текст и обекти.

Боряна Венциславова често се вглежда в социалните трансформации, които засягат отделни групи от съвременното общество. Нейните герои са реални хора, които художничката поставя в ситуация или среда, която извежда разминаванията между лични очаквания и реалност, именно породени от парадоксите на съвременния свят.

Куратор на изложбата: Вера Млечевска

С участието на:

Владимир Мишайков, Гаро Ашикян, Георги Петров, Дойчин Котларов, Линда Русева, Мартина Станева-Антонова, Сава Бобчев, Яна Криспин

Камера: Петко Лунгов
Звук: Веселин Зографов, Стефан Пашалийски
Асистент продукция: Елена Радева

Изложбата се реализира с любезното съдействие на Австрийското посолство в София и Федералното канцлерство на Австрия за изкуство и култура.

 

◊ ЗА БОРЯНА ВЕНЦИСЛАВОВА

Боряна Венциславова е интердисциплинарна художничка, която работи в областта на фотография, филм/видео, инсталации, пърформативно и медийно изкуство. Нейни произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби и на редица медийни и филмови фестивали. Отличена е с редица награди, признания и стипендии. През 2017 година е носител на Наградата за изящни изкуствa на град Виена, през 2013 - на Австрийската държавна стипендия за изящни изкуства, 2009 start стипендия, 2006 награда на филмовия фестивал в Кьолн, награди за изкуство от Сузман щифтунг, Ото Путчер фонд и други. Била е резидентен артист в Банф/Канада (Банф Център), Атина (Снехта), Лондон (ACF), Рим (BKA), Нюkасъл (ISIS Arts), Бъркли (CEC Artslink), Лос Анджелис (MAK Schindler), Чикаго (BKA) и през 2019 ще бъде в Ню Йорк.  Работите ѝ са включени в редица частни и обществени колекции.

Боряна живее и работи във Виена и София. Завършва магистратура в Университета по приложни изкуства, Виена. През 2017 е отличена с Австрийско гражданство за заслуги във визуалните изкуства.

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
31.01.2019 г. 14:18
Посетено:
1310
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28934-istinski-igri-izlozhba-na-boryana-ventsislavova