Изложби

"Из Колекциите / Ex - Collections" - изложба малки графични форми

24 януари - 20 февруари 2019 г., Арт галерия "Папийон" - Варна

"Из Колекциите / Ex - Collections" - изложба малки графични форми

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon

представя

Из Колекциите / Ex - Collections

Изложба малки графични форми

Дванадесето издание

24.01.2019 г. – 20.02.2019 г.

 

От 24 януари до 20 февруари 2019 г. пространството на галерия Le Papillon е домакин на дванадесето издание „Из колекциите“ - изложба графика малък формат и екслибрис. По традиция, вече 12 поредни години, радваме почитателите на това изкуство със специална селекция творби на утвърдени автори. И тъй като традициите трябва не само да се съхраняват, но и да се доразвиват, в предходните ни издания допълвахме графичния израз с рисунки с туш, молив, сангин, отдадохме внимание и на електронните технологии, навлизащи в изкуството с представянето на анимирани интерпретации по графики. В това 12-то издание ще разнообразим колекцията с акварелни попълнения на добре познати автори, утвърдени в графичната област, ще представим непубликувани графики, изпълнени в традиционните графични техники и специално за експозицията създадени графични цветни и монохромни рисунки в сух, маслен пастел и молив.

В изложбата са включени както нови, непоказвани  графики и рисунки на награждавани творци по покана на галерия "Папийон", така и селектирани творби от колекциите на двете фондации за разпространение и популяризиране на графичното изкуство в България - Фондация „Асоциирани Свободни Изкуства“ и „Международен Екслибрис Център“, част от Световната организация „FISAE.“ Голяма част от творбите за първи път се представят пред българска публика.

Поддържаме традицията наред с добре познатите и обичани от публиката имена да обогатяваме селекцията на графични творби, чиито автори представяме за първи път в пространството на галерията – такива от България са: Велико Маринчевски, Веселин Василев, Дарина Пеева, Десислав Гечев, доц. д-р Десислава Христова. Чуждестранното присъствие се обогатява с графиките на Владимир Суханек (Чехия), Виктор Кобзев (Русия), Виола Тиш (Полша), Иво Мозеле (Италия), Йохан Кублик (Германия), Ли Яну Ин (Китай), Микайло Дримайло (Украйна), Олдрих Йелен (Чехия), Станислав Никиреев (Русия), Хасип Пекташ (Турция).

В това издание представяме и графики със съвременно и модерно звучене на Дарина Пеева и доц. д-р Десислава Христова, чиито творби имат сериозни почитатели в Европа, награждавани в международни конкурси във Великобритания и Австрия. Носителят на Хердерова награда – проф. Стоимен Стоилов отново ще ни зарадва с нови литографии от цикъл, който следим от миналогодишни издания на изложбата, а наред с тях е подготвил и няколко акварела в любимите си теми. За пръв път пред публика ще представи най-новите си алграфии Живко Мутафчиев след последната си награда на Международно Триенале на Графика малък формат в Шамалиер – Франция. Обединени в няколко цикъла, вдъхновени от темата от произхода на живота и вселената, както и от разсъжденията му за луната като тялото, което влияе върху живота ни и събуждането на съзнанието. С невероятното си майсторство, минимализма и лиричността в изказа си Милко Божков ни пренася в тихата снежна белота на любимите си зимни пейзажи с рисунка с креда и акварелни бои. С цветният си сюрреализъм, изпълнен в специално подготвена за изложбата рисунка с маслен пастел, изненадва почитателите си Иван Стратиев.

Графичното изкуство е едно от най-необятното богатство от разнообразие, което чрез своята наситеност на информация, малки детайли, наслагване на образите и многообразие може да изпълни сетивата и да провокира нови асоциативни представи. За да е наистина пълноценно преживяването от съприкосновението с този тип изкуство е много важно не просто да се представят определен брой творби в изложба, а  предварителната селекция на участващите графики да е обмислена и прецизна.

Ще ви представим  професионално изпълнени графики и произведения, подбрани от голям брой творби на автори на световно ниво с високи рисувачески умения, всички отличени с повече от една награди в международни престижни форуми в техниките: офорт, литография, суха игла, алграфия, мецотинто, акватинта, гравюра върху дърво и метал, зийбдруг, а също и рисунка със сух и  маслен пастел и акварел.

Това са художниците, чийто произведения ще представи галерията:

Участници от България: Велико Маринчевски, Веселин Василев, Дарина Пеева, Десислав Гечев, Десислава Христова, Еди Баръмов, Иван Стратиев, Живко Мутафчиев, Марин Груев, Милко Божков, Онник Каранфилян, Петър Великов, Роберт Баръмов, проф. Стоимен Стоилов, Цанко Цанков, Христо Керин, Христо Найденов, Цветан Казанджиев, Юлиян Йорданов.

От Беларус, Германия, Италия, Полша, Русия, Словения, Турция, Латвия, Китай, Украйна и Чехия: Алексей Федоренко, Виктор Кобзев, Виола Тиш, Владимир Зуев, Владимир Суханек,  Владислав Квартални, Гюнтер Хюбер, Евгения Тимошенко, Иван Кунек, Иван Русачек, Иво Мозеле, Йохан Кублик, Карол Феликс, Кацунори Хаманиши, Криж, Ли Яну Ин, Микайло Дримайло, Мариан Барка, Олдрих Йелен, Олек Денисенко, Петър Августович, Петър Чиновски, Пла Далхав, Солди Бандо, Роман Сустов, Станислав Никиреев, Томаш Кривнач, Удовиченко, Хана Чапова, Хасип Пекташ, Юрий Яковленко, Ян Чернош.

Въображението на художника, особено когато става дума за графика и рисунка, често изумява с дълбочината и сложността на представената идея, навлиза в зоната на енигматичното пространство. В тях добиват нов живот неща, различни от познатата реалност, копнеж за вълнуващо странстване в пределите на имагинерното и необичайното, загатва се за лични философски идеи, стимулират се размишления чрез дълбокия изказ на фините линии, прикрити сюжети и символни послания.. 

Една от мисиите на галерията е да стимулира колекционерството и интереса към изобразителното изкуство в местен и световен мащаб, да спомага развитието на пазара на изкуството у нас. Затова се стремим да отговаряме на интереса на колекционерите към творби от световни имена. Освен с богато разнообразие от произведения, селекцията притежава онова особено обаяние, присъщо единствено на миниатюрата, графиката, екслибриса, но и на по-голям формат графични творби.

Всяка графика е уникално произведение на изкуството, независимо че се създава като подписан и номериран тираж. Техническият термин за това е единична графика. Оригиналната графика обикновено се създава в ограничен брой отпечатъци.

 

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
21.01.2019 г. 12:01
Посетено:
965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28899-iz-kolektsiite-ex-collections-izlozhba-malki-grafichni-formi