Изложби

Медали и метали

Сходства и различия

◊ СЪБИТИЕТО

Съвместна изложба на Надя Розева Грийн и Анастасия Андреева:
Медали и метали.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 20 октомври до 3 ноември 2006
Софийска градска художествена галерия - ул. „Гурко” № 1

Откриване: 19 октомври (четвъртък), 18.00 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Идеята за съвместна изложба се ражда до известна степен случайно, продиктувана от творчески разговори и работа след завършване на магистърска степен по метал в Националната художествена академия. Художничките решават, че едно съвместно представяне на двама автори би било предизвикателство, както и експеримент с намирането на обща концепция и подчертаването на сходства и различия. Така се стига до идеята за „Медали и метали” – един интересен поглед във вътрешния свят на авторките, изразен чрез многоликия метал.

Художничките са заинтригувани от контраста, който се получава при съпоставянето на летия месингов медал и фабрикуваните форми на стоманата, и други нетрадиционни материали. Интересно е и асоциативното преминаване на една форма в друга, взаимното им подкрепяне, независимо от коренната им разлика.

Анастасия Андреева представя серии от лети медали, една от които „Реална нереалност” деконструира обема на известен софийски паметник по нереален начин. Тя показва и новите си конструирани стоманени пластики с оптични детайли.

Надя Грийн показва лети медали, в контраст с други материали и по-големи формати.


◊ АВТОРИТЕ

Надя  Розева Грийн е родена в София през 1974 г. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури „Св. св. Константин Кирил–Философ” през 1993 г. Година по-късно заминава за САЩ, където следва маркетинг. През 2002 г. се завръща в България и е приета да направи магистратура в Националната художествена академия в София, специалност „Метал”. Специализира в областта на художествения медал.

Творби на Надя Грийн са в множество частни колекции в САЩ и България, както и в колекции на Британския музей в Лондон и Bergen Museum, Берген, Норвегия.

Анастасия Андреева е родена през 1979 г. в София. През 1998 г. завършва Средно Художествено училище за приложни изкуства „Св. Лука” в София, специалност „Метал” и курс по шлифовка на скъпоценни камъни в Националния музей „Земята и хората” с ръководител С. Тонев.

Завършва НХА през 2002, степен бакалавър, специалност „Порцелан и стъкло”. През 2005 г. защитава магистърска степен в специалност „Метал” към НХА с ръководител проф. Б. Николов. Участва в групови изложби в София.

Има творби в частни колекции в България, Швеция, Белгия, Франция.
Автор:
СГХГ
Публикация:
19.10.2006 г. 20:27
Посетено:
510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2889-medali-i-metali