Изложби

Картини от Донка Димитрова в експозицията „Изпитание”

Картините са рисувани с насърчението на арт терапевт и са част от пътя на завръщането към нормален живот след прекаран мозъчен инсулт

Картини от Донка Димитрова в експозицията „Изпитание”

 

◊ ПОКАНА

Градската галерия на Банкя (ул. "Цар Освободител") ви кани на откриване на изложбата „Изпитание” на Донка Димитрова, което ще се състои на 19 януари 2019 г. от 11.00 ч.

Изложбата се реализира в с подкрепата на Столична община – район Банкя и личното съдействие на кмета; със съдействието на Ротари Клуб Банкя и фирма Ассист.

Картините са рисувани с насърчението на арт терапевт и са част от пътя към завръщането й към нормален живот след прекаран мозъчен инсулт.


◊ ЗА АВТОРА И НЕГОВОТО ИЗПИТАНИЕ

Донка Иванова Димитрова е родена на 1 април 1948 г. По професия е магистър-фармацевт.

През декември 2016 година, по време на работа, претърпява два поредни инсулта – исхемичен и хеморагичен, в следствие на което получава едностранна парализа на цялата дясна половина на тялото (хемиплегия) и загуба на говора (афазия) - предизвикана от поражения на мозъчното кръвообращение. Следва дълъг процес за възстановяване с екип от рехабилитатори. Възстановява се до голяма степен походката и почти самостоятелно придвижване.

Афазията остава като езиково нарушение и въпреки че са запазени напълно интелектуалните способности, е нарушена драстично възможността за комуникация. Заниманията с логопед не водят до особен успех.

През януари 2018 година, Донка започва занимания по арт терапия с дипломиран арт терапевт – Евгения Маринчева. Показаните творби са резултат от арт терапевтичните сеанси, а по време на част от заниманията Донка започва да възстановява говорни способности. В битката за промяна на начина на разбиране и изразяване, се включва и музикотерапевт – Росица Николова.

Решението да се организира изложба с рисунки на Донка Димитрова възниква в подкрепа на каузата на семейството и приятелите-терапевти да успеят в битката за възвръщане към качество на живот и нормална себеизява.

Календарът с подбрани рисунки на Донка Димитрова е реализиран с подкрепата на семейството, арт терапевта и много близки приятели – сподвижници на тезата, че любовта, единството и изкуството лекуват по-бързо и по-ефективно от всички други терапии на света!

 

https://www.facebook.com/izkustvotoiaz/

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
18.01.2019 г. 16:36
Посетено:
1077
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28886-kartini-ot-donka-dimitrova-v-ekspozitsiyata-izpitanie