Изложби

"Портрет на художника като млад" - изложба на Иван Савов

21 януари - 8 февруари 2019 г., Галерия "Стубел"

"Портрет на художника като млад" - изложба на Иван Савов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Стубел"

представя

"Портрет на художника като млад"

Изложба на Иван Савов

21 януари - 8 февруари 2019

Откриване: 21 януари, 18:30 ч.
Галерия "Стубел" (ул. "Коста Лулчев" 2 В), София

 

Иван Савов, известен на българската публика с многобройните си изяви като сценограф и живописец, реди втора изложба в галерия „Стубел“.

Миналата година в родната си къща в Сливен той открива около стотина, почти забравени, живописни творби, по-голямата част в малък формат. Естествено те носят белега на неговото творческо начало – по онова време авторът е едва 16-18 годишен.
Успоредно те носят и отпечатъка на времето, в което са създадени – 60-те години на миналия век, период на разкрепостяване на темите и изразните средства в българското изкуство. Разнопосочни влияния се кръстосват в произведенията на оформящия се художник – отгласи от импресионизма и експресионизма, от движението „Родно изкуство“, от Славка Денева и Иван Кирков, с които го свързват близки приятелски връзки. Общият ведър дух на тези картини завладява с наивния оптимизъм на младия човек и с вярата за едно бъдеще в изкуството.

Предстоящата изложба включва около 60 творби, създадени от Иван Савов в периода 1959-1964 година.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Иван Савов е роден в Сливен през 1944 година. Завършва Гимназията за приложни изкуства в София. Дълги години работи като главен художник на Русенската опера; бил е главен художник и режисьор в Пловдивската и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера - Благоевград, главен художник на Старозагорската опера. В творческата му биография са вписани над 250 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли.

От 1991 година започва да се занимава и с режисура. Оттогава е реализирал сценично 30 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в почти всички европейски държави, както и в Америка и Азия.

Живописец, сценограф и режисьор по професия и призвание, Иван Савов успява умело да съчетае изразните средства на визуалните с тези на музикалните изкуства. Особено търсен е и като балетен художник заради умението си да улавя движението на човешката фигура и да го подчинява на характера на героя.

Носител е на Сребърна лира (1987), Златна лира (2004) и Кристални лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Награда за сценография на СБХ (1982), Почетен гражданин на Сливен (2018) и Национална награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ (2018).

Творби на Иван Савов са притежание на Национална художествена галерия, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многобройни частни колекции у нас, Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция и др.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
16.01.2019 г. 15:27
Етикети:
Иван СавовизложбаГалерия Стубел
Художникът като млад
Посетено:
1368
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28869-portret-na-hudozhnika-kato-mlad-izlozhba-na-ivan-savov