Изложби

„Прототип“ - самостоятелна изложба на Иван Паскалев в пространството на 0GMS-шкаф

0GMS-шкаф гостува на Софийска градска художествена галерия

„Прототип“ - самостоятелна изложба на Иван Паскалев в пространството на 0GMS-шкаф

Иван Паскалев, фото: Susanne Krauss

 

◊ СЪБИТИЕТО

„Прототип“

Самостоятелна изложба на Иван Паскалев в пространството на 0GMS-шкаф

18 януари 2019 – 28.02.2019

Откриване: 18.01., петък, 18 ч.   

Куратор: Даниела Радева

 

0GMS е едно от най-малките по размери изложбени пространства в света и същевременно една от най-прогресивните независими галерии за съвременно изкуство в България. Създава се от художниците Иван Мудов, Камен Стоянов и Стивън Гермор през 2009 и до сега функционира под различна форма – галерия в апартамент, шкаф или чекмедже. През 2011 се трансформира буквално в художествен обект, произведение на Иван Мудов, със заглавие „0GMS-шкаф”, показано за пръв път през 2011 в галерия “Hilger Contemporary”- Виена; галерия „Сариев”- Пловдив; “W139” - Амстердам; галерия “Prometeo Gallery di Ida Pisani” - Милано и галерия “Gregor Podnar” - Любляна. По този начин авторството се споделя с други художници, поканени да представят работи в четирите чекмеджета. „0GMS-шкаф” гостува за втори път в СГХГ.

В изложбата "Прототип", образите на Иван Паскалев се движат между абстракцията и обектите от съвременната визуална среда. Наративът се появява между смисъла на това, което виждаш и това, което разбираш. Значението на визуалните фрагменти кореспондира с това на самото изразно средство. Работата „Прототип“ е почти невъзможно да бъде възпроизвеждана или документирана. Зависи изцяло от присъствието на зрителя. В съответствие с пространството на 0GMS-шкаф, изложбата е формирана така, че да коментира идеите за видимото и невидимото, за скриване и откриване, за пълно и празно, за появяване и изчезване. Движението при отварянето и затварянето на четирите слоя променя образа, или по-точно – създава безкрайно много образи. Но зрителят трябва да участва и да ги моделира сам. От отворения шкаф няма да изскочи Франкенщайн, но е възможно в абстрактните форми да се появят разпознаваеми обекти. Всичко зависи от това как се борави с чекмеджетата.

Иван Паскалев е роден през 1980 г. в София. През 2011 завършва Изящни изкуства и История на изкуството в LMU, Мюнхен. От 2010 до 2013 е съорганизатор на ВЛКВ, Клуб Влайкова, София. През 2014 е научен асистент към проекта „Digital Visualization Concepts“ на Art Education Institute LMU и eUnivercity LMU, Мюнхен. Участва в различни художествени проекти в Полша, Германия и България. През 2017 печели наградата на II Биенале за видеоарт на Бавария VIDEODOX. „Прототип“ е първата му официална самостоятелна изложба в София.

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
14.01.2019 г. 16:13
Етикети:
Посетено:
815
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28862-prototip-samostoyatelna-izlozhba-na-ivan-paskalev-v-prostranstvoto-na-0gms-shkaf