Изложби

Нов поглед към традициите показва фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ с автори доц. д-р Васил Гарнизов и проф. Людмил Христов

Част от програмата по откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.

Нов поглед към традициите показва фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ с автори доц. д-р Васил Гарнизов и проф. Людмил Христов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Нов поглед към традициите показва фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ с автори доц. д-р Васил Гарнизов и проф. Людмил Христов

Съвместна проява на Нов български университет и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София и със специалната подкрепа на гл. ас. д-р Ирена Тодорова - Изпълнителен директор на Регионалния център.

Събитието е част от програмата по откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.

11 януари 2019 г., 18:00 часа – Регионален етнографски музей, гр. Пловдив

 

Фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ предлага нов поглед към традиции, които поддържаме днес, към празници, които празнуваме, към културни пейзажи, които съхраняваме в паметта си. Фотографиите улавят мигове на радост, на празнично ликуване и чрез тях съпреживяваме настроението на участниците в събитията. Освен това, на много от тях, нарисуваните от светлината и запечатаните с камера селски, балкански и градски пейзажи от България, представят духа и настроението на фотографираните персонажи, показват националния дух, който е дълбоко пазен в традициите и обредите на народа.

Експозицията е наситена освен с образи и пейзажи, също и със символи и значения, които са от символична културна значимост за българите. Това са традиционните носии, както и маските и костюмите, които са характерни за повечето обреди и местни, традиционни фестивали.

Изложбата предизвиква към откривателство – да опознаем културните наследства, които са голяма част от начина на живот на хората из планинските региони, както и на тези, които са от местата с културно-историческо наследство. Още – да  видим всичко това по нов начин и да го почувстваме със сетивата си.

 

◊ АВТОРИТЕ

Васил Гарнизов е доктор, доцент по антропология в Нов български университет, департамент „Антропология“. Той преподава в програмите по „Антропология“, „Политически науки на английски език“, „Визуални изкуства“ и др. Васил Гарнизов ръководи и участва в мащабни проекти като изследване на състоянието на българското общество, осъществява наблюдение и анализ на политически ситуации у нас, проследява промените в средноазиатските държави, наблюдава процесите в Черноморския регион. Работи като експерт в сферата на кризите и конфликтите, свързани с местното развитие и идеята за местното самоуправление. Ръководител и водещ на национални и международни изследователски проекти, автор на множество статии и студии, публикувани на български и чужди езици в авторитетни научни издания, поддържа рубрика за актуални дебати в български издания, активен блогър, който отразява в слово и във фотоси значими моменти от обществения живот. Доц. д-р Васил Гарнизов е автор на редица изложби показвани в София, Одрин, Солун и Европейския парламент в Брюксел.

Людмил Христов е професор по Кино и телевизионно операторство в Нов български университет. Той е създател и ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, преподавател е в програмите по „Кино и телевизия“, „Визуална антропология“, „Реклама“. Инициира създаването на първите програми „Кино“ и „Реклама“ в България, а по-късно и на програмите по „Анимация“, „Графичен дизайн“ и „Фотография“ като привлича изтъкнати творци за преподаватели. Създава и ръководи международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“ (НБУ) – форум за млади, талантливи и влюбени в киното творци. През своята дългогодишна кариера като оператор проф. Людмил Христов заснема повече от 100 филма. Многократно негови филми са награждавани на български и международни фестивали.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
09.01.2019 г. 15:12
Посетено:
1281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28829-nov-pogled-kam-traditsiite-pokazva-fotografskata-izlozhba-preotkrivane-na-nasledstva-s-avtori-dots-d-r-vasil-garnizov-i-prof-lyudmil-hristov