Изложби

"Слънчевата улица" - изложба на Анна Димова в галерия "Париж"

Изложба живопис, 15 декември 2018 – 07 януари 2019

"Слънчевата улица" - изложба на Анна Димова в галерия "Париж"

 

◊ ПОКАНА

Галерия „Париж“

представя

Анна Димова

Слънчевата улица

изложба живопис

15.12.2018 – 07.01.2019

Вернисаж: 15 декември 2018, 17-20 часа – ул. „Цар Самуил“ 47, София

 

На 15 декември 2018 г. в галерия „Париж“ от 17.00 часа ще се открие втората самостоятелна изложба на художничката Анна Димова пред българска публика.

Експозицията е озаглавена „Слънчевата улица“ и съдържа двадесет и една картини, както и специална колекция дървени предмети, изрисувани от авторката.

Слънцето присъства в цялата изложба – буквално и метафорично. Слънцето като светлина и топлина, слънцето като „осветена” истина. Като надежда, че дори днес да е трудно, има едно слънце - вътрешно или външно - което ще освети, ще стопли, ще покаже света в истинските му "божествени" цветове. Слънцето е дълго търсеното прозрение, което накрая "блесва", то е светлината "в края на тунела", която ни чака след всеки дълъг път и лутане. Слънцето е вярата, че от всичко има изход, стига да го потърсим с кураж и търпение. Слънцето е винаги там някъде - горе в небето или вътре в нас. То продължава да си е там, дори когато има облаци - само трябва да ги изчакаме да се разсеят. Или да дръпнем завесите на прозорците и душата си.

Изложбата на Анна Димова носи и едно своеобразно намигване, лекота и чувство за хумор, типично за художничката. Това е също част от слънчевия избор, от слънчевия поглед към света. Да живееш слънчево е лично решение, което не винаги е лесно, но картините на Ани ни хващат за ръка и ни повеждат по една „Слънчева улица”, в края на която ни очаква не друго, а самата „Райска градина“. Е, „Там някъде” по пътя може да преживеем приключения – да минем по „Бабината черга”, да видим, че „Валят котки”, да срещнем някоя „Фръцла” или „Танцуващата с пеперуди”, но в „Цветните сънища” всичко е възможно.

Основното, което човек изпитва, когато се потопи в творбите на Анна Димова, е усещането за трептене – то е бързо, наситено, интензивно и най–вече животворящо. Това трептене, съчетало в себе си много страст и дълбока виталност, ще залее сетивата на зрителя. И той ще си тръгне развълнуван, озарен, стоплен. И по-жив.

 

Художничката Анна Димова има множество изяви в чужбина, като нейни творби са притежание на частни колекции в Германия, Австрия, Швеция, Франция, САЩ и Австралия. Завършила е Националната гимназия по приложни изкуства, а по-късно психология в НБУ и специализация по психотерапия. Самата авторка шеговито определя себе си като “мултифункционален” човек, тъй като освен художник и психотерапевт, се изявява и като автор на текстове, публикувани в различни медии.

„Слънчевата улица“ може да бъде разгледана в галерия „Париж“, както и онлайн в сайта на галерията: www.gallery-paris.com

 

Автор: галерия Париж
12.12.2018 г. 12:23
Посетено: 1071
Етикети: Анна Димова, живопис, изложба, галерия Париж, Слънчевата улица
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28734-slanchevata-ulitsa-izlozhba-na-anna-dimova-v-galeriya-parizh