Изложби

Арт галерия Le Papillon представя „Проекции във времето“

Годишна сборна изложба - живопис и скулптура, 12 декември 2018 - 23 януари 2019

Арт галерия Le Papillon представя „Проекции във времето“

"Часовниковата стрелка обратно Вий искате сега да завъртите,
и смятате, че ходът безвъзвратен на Времето така ще промените?
Въртете я! Но нека се запомни: Не може Времето да бъде спряно!...
Ерих Кестнер

 

◊ ПОКАНА

С голямо удоволствие и нетърпение арт галерия Le Papillon представя най-новите произведения на участниците в превърналата се вече в любима традиция Сборна годишна изложба. В навечерието на Коледните и Новогодишните празници отново ни предстои среща с творбите на едни от най-интересните и вълнуващи съвременни български художници и скулптори. „Проекции във времето“ е темата, която тази година обединява творческия израз на 63-ма автори, проектиращи своето въображение  и вътрешен свят в създадените от тях картини и скулптури.

А не са ли всъщност произведенията на изкуството своеобразни проекции на мислите и преживяванията на твореца оставащи във времето? Запечатали конкретни образи в определен момент, трансформирани през индивидуалната им призма, вкус, умения на художниците и предаващи тези потоци от енергия на зрителите във времето. Проекциите в тази изложба се разбират физически и буквално не само като произведение на изкуството - общо триизмерно изображение или фигура, видоизменени от личния мироглед на зрителя. Проектираните мисли и вълнения на творците са това, което предизвиква преосмисляне на нашето възприемане на околния свят, на чертите на характера ни, поведения и реакции. Голямото разнообразие на ценни творби, различни по стил и жанр, но резониращи на общо ниво, е това, което ни обогатява и раздвижва емоционалността ни.

През годините галерия "Папийон" се стреми да представя пред публика качествени творци с избрани произведения, защото мисията на галерията е не просто да показва разлини по стил и много на брой творби, а те да бъдат на високо ниво, за да се формира естетика, да се възбуди интереса на нова публика към красивото, ценното, стойностното, дори това да е трудна задача за една експозиция. Желанието ни е да задоволяваме жаждата за нови естетически преживявания на вече запалени почитатели на българското изкуство, които оценяват по достойнство добрите творби и все по-трудно е да бъдат впечатлени.

Затова и тази година подбраните автори са личности със забележимо присъствие в българската култура, създаващи ценности и очертаващи параметрите на българското изкуство, намерили признание у нас, същевременно добре поставени и на художествените сцени по света. Те ще ни покажат най-новите си творби, изпълнени в маслени бои, акварел, акрил, бронз и смесена техника – сюрреалистични, реалистични, абстрактни композиции, наситени както с богата символика, в различни направления и стилове, но всички до една искрени, вълнуващи  и въздействащи. Целта на експозицията е обзор на изминаващата година чрез участието на автори, чиито изложби са преминали през годината, на тези, чиито изложби предстоят в следващата, както и автори, чието творчество имаме радостта да представяме в селекциите на галерията в сборни и самостоятелни изложби от доста години. Изложбата е динамична, и затова интересна и вълнуваща, а повечето автори се представят с повече от една творба.

Ето  участниците в настоящата изложба:

Живопис проф. Андрей Даниел, Андриан Бекяров, Анета Яламова, Аршак Нерсисян, Атанас Хранов, Валентин Ангелов, Валентин Узунов, Валери Върбанов Валери Цветков, Валери Ценов, Валери Чакалов, Веско Радулов, проф. Вихроний Попнеделев, Володя Кенарев, Георги Баев, Геракси Гераксиев, Димитър Вецин, Деян Веков, Долорес Дилова, Елена Стоева, Живко Мутафчиев, Иван Стратиев, Йордан Маринов, Кирил Митовски, Лъчезар Ошавков, Мара - Мариела Димитрова, Марина Богданова, Марио Жеков, Мария Върбанова, Мария Чакърова, Милен Маринов, Милена Младенова, Нели Ценова, Николай Стоев, Николай Тихолов, Петя Денева, Петя Иванова, Росен Кръстев, Светла Косева, Светлин Ненов, Снежана Славова, Станимир Видев, Стела Кенфилд, Стефан Асенов, проф. Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Тони Тодоров, Фоти Фотев, Христо Йотов, Цанко Цанков, Цветан Лазаров, Цветелина Максимова, Чавдар Вълов.

СкулптураВенцислав Марков, Григор Мицев, Кунка Димитрова, Миряна Генчева, Нели Христова, Никола Колев, Пенка Никова, Пламен Аврамов, Руси Костадинов, Спартак Дерменджиев, Христо Христов.

 

Заповядайте на откриване на изложбата на 12.12.2018, сряда, от 16:00 часа, когато по традиция с греяно вино по рецепта на галерия „Папийон“, ябълки и канела и много добро настроение ще се опитаме да разгадаем всеки по собствен начин „Проекции във времето“ с произведенията на едни от най-колоритните български творци!

Изложбата може да бъде видяна от 12.12.2018 г. до 23.01.2019 г. в изложбения салон на галерия Le Papillon на ул. "Драгоман" 12, гр. Варна, до Куклен театър.

 

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
11.12.2018 г. 13:10
Посетено:
1106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28731-art-galeriya-le-papillon-predstavya-proektsii-vav-vremeto