Изложби

Деца разказват приказки за Българската армия в най-новата изложба на Националния военноисторически музей

Изложбата „Българската армия. Приказки за деца“ ще бъде открита на 12 декември

Деца разказват приказки за Българската армия в най-новата изложба на Националния военноисторически музей

 

◊ ПОКАНА

Изложбата „Българската армия. Приказки за деца“ ще бъде открита на 12 декември (сряда) от 15.00 ч. в Националния военноисторически музей. В навечерието на коледните празници, когато традиционно семействата се събират, музеят се обръща специално към децата, създавайки изложба, в която те ще се запознаят с едно голямо семейство на повече от 100 години – това на Българската армия.

Само в деня на откриването изложбата ще бъде представена от деца екскурзоводи, които заедно с техни връстници ще сътворят свой разказ за войската ни с езика на най-малките.

В изложбата за пръв път ще може да бъдат видени над 60 дървени умалени модели на войници, въоръжение и транспортни средства, които представят създаването и развитието на Българската армия. Дошли в музея преди повече от осем десетилетия, артефактите – близки до детското възприятие,  разказват как са изглеждали през различните периоди на развитие на Българската армия войниците от пехотата, кавалерията, артилерията, моряците, летците, инженерните войски и военносанитарните части, както и моряците, доброволците и дори опълченците. Посетителите ще имат и възможността да усетят текстурата на платовете, от които са били направени военните униформи.

„Българската армия. Приказки за деца“ не само привлича вниманието с нетрадиционния начин, по който представя темата, но и стимулира младата публика да бъде активен участник. Със специално изработени дрехи на военни и техните дами малчуганите ще могат да се пренесат в миналото и да се снимат за спомен, ще играят с пъзели и тъчскрийн със забавни приложения. Атмосферата ще бъде допълнена и от 80 акварелни рисунки на художника Лазар Йорданов, представящи различните военни униформи през годините.

Изложбата, предизвикваща интереса не само на най-малките, но и на техните родители, ще може да бъде видяна до края на февруари 2019 г.

 

 

Автор: НВИМ
09.12.2018 г. 15:54
Посетено: 411
Етикети: изложба, Национален военноисторически музей, НВИМ, „Българската армия. Приказки за деца
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28708-detsa-razkazvat-prikazki-za-balgarskata-armiya-v-nay-novata-izlozhba-na-natsionalniya-voennoistoricheski-muzey