Изложби

Константин Марков. Живопис

Втора самостоятелна изложба

Константин Марков. Живопис
Константин Марков. Изгрев (м.б., пл.)


◊ СЪБИТИЕТО

Втора самостоятелна изложба живопис на Константин Марков


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

От 18 до 31 октомври 2006 г.
в Галерия ЛИК - София, ул. "Лайош Кошут" № 37

Откриване на 18 октомври (сряда) от 18 часа.



◊ ЗА АВТОРА

Константин Марков е роден през 1972 г. в София. През 1991 г. завършва Средното художествено училище за изящни изкуства “Акад. Илия Петров” в София, специалност “Живопис и графика”. През 1998 г. се дипломира при проф. Илия Илиев и проф. Ружко Челебиев в специалност “Стенопис” на Националната художествена академия.

От 2004 г. художникът членува в СБХ, а 2005 г. бележи членството му във френския клон на световната организация на художниците-пастелисти – “Art du Pastel en France”.

От края на 90-те години Константин Марков участва активно в изявите на секция „Стенно-монументални изкуства” при СБХ. 2004 г. поставя началото на активното му навлизане в българския и чуждестранния художествен живот. Доказателство за това е участието му в изложби в София, Пловдив, Бургас и др., както и представянето му на престижни международни изложбени форуми в Полша, Чехия и Франция.

Художникът работи в областта на живописта, рисунката, иконописта и монументалните изкуства. Автор е на мозайки и стенописи в частни интериори и храмови пространства.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Настоящата изложба, показана в галерия „Лик”, е втората самостоятелна изява на художника. Експозицията е с разнообразен характер и включва маслени платна, пастели и акварели.

В творбите на Константин Марков монументалното виждане на един стенописец се съвместява с виртуозното владеене на детайла, което се корени в любовта му към рисунката. В произведенията му абстракция и натура вървят ръка за ръка. В тях можем да видим природни състояния и човешки емоции, динамика и цветова експресия, изведени конструктивно, обмислено и със сърце.

За Константин Марков композиция, линия и цвят са основата на всяко произведение. Владеенето на формата и адаптивността на въображението му дават възможност за успешното възприемане на кавалетните и монументалните творби на художника от широк кръг публика и специалисти.
Автор:
Даниела Чулова
Публикация:
16.10.2006 г. 18:34
Посетено:
1494
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2869-konstantin-markov-zhivopis