Изложби

Homo videns: Отвратен, но любопитен

Изложба на Явор Костадинов в Галерия Гешов

Homo videns: Отвратен, но любопитен

 

◊ ПОКАНА

Работите на младия художник Явор Костадинов ни срещат с някои сериозни предизвикателства на нашето време: видеокултурата, състоянието на човека в един свят доминиран от визуални образи, политическото говорене и неговата перформативност, както и изострената чувствителност на обществото към политическия дискурс.

Начинът, по който възприемаме света в новите условия на визуална комуникация ни правят различни. Променено е и самото политическото говорене. То внушава една илюзия за контролирана и предсказуема реалност, която се опровергава в ежедневния живот. Италианският политолог Джовани Сартори въвежда понятието „Homo videns“, за да обърне внимание за появата на общество, в което видеото се сдобива с особен статут, а неговите индивиди са зависими и манипулирани от видеомедиите. В условията на такъв тип общество, което се определя от Сартори като „видеокрация“ самата политика функционира по различен начин – като видеополитика и видеовласт. От друга страна, комуникацията през медиите прави индивидите по-информирани и чувствителни към убягващите истини. Оказва се, че обществото не е изгубило своите инстинкти за самосъхранение и творчество, и търси очертанията на нови утопии. Според Явор Костадинов любопитството е осъзната и спасяваща реакция към случващото се и към света въобще.

Откриването на изложбата "Хомо виденс": От отвращение към любопитство ще е на 06.12.2018 г. от 18.30 ч. Изложбата ще продължи до 20.01.2019 г.

Заповядайте в Галерия Гешов на ул. "Сердика" 4.

Автор:
Галерия Гешов
Публикация:
06.12.2018 г. 11:47
Посетено:
795
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28689-homo-videns-otvraten-no-lyubopiten