Изложби

“Моите ваканции” - изложба на Светла Чакърова

Акварел и рисунки в Галерия "Дебют"

“Моите ваканции” - изложба на Светла Чакърова


◊ СЪБИТИЕТО

“Моите ваканции” - изложба на Светла Чакърова
акварел, рисунки


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

20.10.-03.11.2006 г.
Галерия ДЕБЮТ, бул. “В. Левски” № 62 (Художествената гимназия)
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Светла Чакърова е позната като дългогодишен преподавател в Художествената гимназия – София. Родената през 1947 г. авторка, завършва последователно Художествената гимназия, а през 1972 г. и Художествената академия, в класа на проф. Богданов, специалност стенопис. Година след дипломирането й, спечелва конкурс и преподавателско място в Художествената гимназия, в София. Специализира в Ленинград. Има участия в различни общи художествени изложби. От 1994 г. води “Изобразителни студии” в департамент “Пластични изкуства” в НБУ. Наградена с грамота за принос към българската култура от Министерство на културата през 2005 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

“Моите ваканции” е мотото, което Светла Чакърова избра за изложбата си от акварели и рисунки в галерия „Дебют”. То скромно ни съобщава, че тези пейзажи са рисувани през годините, във времето, свободно от ангажименти, и са освободени от комерсиални, и каквито и да е други амбиции. Това винаги е добре за изкуството.

Пейзажите без изключение са рисувани от мястото на събитието и бележат географията в биографията на авторката. Побрали са цялото й преклонение и обич към природата, стремежът към пълното сливане на обект и автор. Акварелът се използва безхитростно, без външни ефекти и самоцелни хватки. Светла рисува с четката, дали защото е дългогодишен преподавател по рисуване и директор на Художествената гимназия, но във всичко нарисувано от нея тя се обяснява в любов към натурата. Обожава наблюдението, точността и лекотата, с която може да се предаде необхватното. В някои акварели това се усеща в интереса към детайла, в други доминира верността към емоцията, а трети – обикновено малките формати – зазвучават монументално и обобщено.

Авторката представя и няколко рисунки, любовно нарисувани с молив. За тях споделя, че ги е правила като учебни помагала за своите ученици – подобно скала за спектъра от изразни и тонални възможности на молива, в битието му на артистичен материал. Наистина за 33 години педагогът Светла Чакърова е научила поколения младежи да наблюдават, да рисуват, да се развиват по своя път. Нейният път е в Художествената гимназия, а изложбата й, която аз наричам „Светлените светли пейзажи”, е толкова искрена и лична, че изпод строгата външност на дългогодишен и взискателен учител блещука лиричната същност на нежен художник.

Мария Ландова


. Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Пиреос Евробанк.
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
13.10.2006 г. 18:38
Етикети:
Посетено:
1376
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2863-moite-vakantsii-izlozhba-na-svetla-chakarova