Изложби

Повече от 90 автори в Шестото издание на „Малки графични форми”

Изложбата в галерия "Арт Алея" продължава до 5 декември 2018

Повече от 90 автори в Шестото издание на „Малки графични форми”

 

Димитър Йовчев е тазгодишният носител на наградата за млад автор на Шестия форум „Малки графични форми”, присъдена му от Секция "Графика и илюстрация" към СБХ и галерия „Арт Алея”, която по традиция е домакин на едно от най-популярните събития в областта на графиката у нас. Шестото издание на форума номинира Мая Вапцарова, Капка Кънева, Васил Ангелов и Боряна Писарова. Почетен диплом получават Силвия Борисова и Александра Димитрова, призът за цялостно представяне се присъжда на J Pank, творчески псевдоним на художника Йордан Панков.

Над 90 автори от различни поколения са представени в тазгодишното издание на „Малки графични форми”, чиито спектър на стилове и теми е изключително широк. Всеки, който се интересува от моментното състояние на графиката у нас, може да получи добра представа като посети изложбата в галерия „Арт алея” на ул. ”Гладстон” 51A.

Специален бонус е участието на полския майстор на малките графики и екслибриса Кшищоф Марек Бек, който показва изключително изящни екслибриси, демонстрира виртуозен рисунък и завидно чувство за хумор. Бек е автор на повече от 1400 екслибриса и малки графики и е носител на над 30 международни награди. Както винаги специално представен на форума е Стефан Марков.

Творби на някои известни майстори на това трудно изкуство веднага привличат погледа, като например Димо Колибаров и неговите „Дневниците на Икар” и „Завръщане” (по Хр. Фотев), Маня Вапцарова („Отвъд”), Десислава Христова („Нищо важно”), Онник Каранфилян („Откъснати спомени”, „Разпятие”), Иван Нинов („Композиция”, „Знак”), Мария Духтева („Непознатата”). Както винаги към изконните християнски ценности и историята ни връща Милен Личков („Кукери”, „Моисей”, "Христос лекува”). Виждаме и имена на млади, но вече утвърдили се творци като Велико Маринчевски и Димитър Йовчев, тазгодишният носител на наградата за млад автор, провокативна Виолета Апостолова и още много други.

Изложбата на Шестото издание на „Малки графични форми” ще продължи до 5 декември.

Автор:
Мариана Цветкова
Публикация:
28.11.2018 г. 11:58
Посетено:
924
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28625-poveche-ot-90-avtori-v-shestoto-izdanie-na-malki-grafichni-formi