Изложби

Галерия "L’union de Paris" представя Кольо Карамфилов (1963-2014)

Изложба рисунки, 30 ноември 2018 - 10 януари 2019

Галерия "L’union de Paris" представя Кольо Карамфилов (1963-2014)

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "L’union de Paris" – Пловдив 

представя

Кольо Карамфилов (1963-2014)

Рисунки

30.11.2018 - 10.01.2019

 

Чрез рисунката се разкрива най-интимната част от творчеството, показваща кривите на авторовата мисъл, като по този начин тя е не само пресечна точка между видовете изкуство, стартов момент в сътворяването на една творба, съществен съпътстващ елемент в процеса на работа, но и се превръща в произведение на изкуството. Именно върху този аспект от творчеството на пловдивския художник Кольо Карамфилов е посветена настоящата изложба в галерия „L’union de Paris“, която е един от най-изявените негови колекционери.

Цялостното творчество на Кольо Карамфилов се характеризира с използването на сдържан визуално-пластичен език, съчетан със символно насищане на съдържанието. Човекът и човешкото присъстват много осезателно в неговата живопис и скулптура, затова не е учудващо, че те се срещат и в рисунките му, както зрителят би могъл сам да се убеди от представените в изложбата произведения. И в тях тялото е сведено до знак, силно геометризирано и вплетено в една сложна конструктивна система, която изисква определена „подготовка“ и нагласа у зрителя, за да бъде разчетена.

Представените рисунки представят различни етапи от творчеството на Кольо Карамфилов, което дава възможност да се проследи как се развива визуалния език на автора и какви промени претърпява. По този начин се създава и по-пълна представа за вътрешния свят на пловдивския бохем. Някои от рисунките са посветени на негови колеги, или създава поетични образи, изградени с много финес а в други използва много ирония. По-важното обаче е, че изгражда образите с изключителна лекота на линията и без излишни детайли, което всъщност е част от разпознаваемия маниер на автора и характерния му начин на изразяване.

Дарина Бойкина

Автор: Галерия L’union de Paris
26.11.2018 г. 14:17
Посетено: 771
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28615-galeriya-l-union-de-paris-predstavya-kolyo-karamfilov-1963-2014