Изложби

„Място за лепене” се открива в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Изложба от плакати на младия график Ненко Атанасов

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 октомври от 17.30 ч. в зала 5 на Дома на хумора и сатирата - Габрово ще бъде открита изложба от плакати на младия график Ненко Атанасов, която самият автор находчиво е нарекъл „Място за лепене”.

Гостуването на художника във Веселата къща не е случайно – миналата година журито на XVII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово 2005, оцени по достойнство яркия му талант и заслужено му връчи специалната награда на Министерството на културата в раздел „Плакат”. Сега Домът на хумора и сатирата става домакин на неговата първа самостоятелна изложба, включваща 30 цветни плаката на различни актуални теми – общуването между хората, равноправието, толерантността, правата на човека, екологията, политиката, изкуството, новите технологии, заплахите за човечеството.

На вернисажа на изложбата музикални поздрави към художника и гостите ще поднесе младият габровски цигулар Христофор Михайлов.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Ненко Атанасов е роден в София през 1978 г. Завършва Средното специално художествено училище за приложни изкуства в столицата, където учи аранжиране. През 2003 г. се дипломира с магистърска степен по специалността „Плакат” в Националната художествена академия – София. За кратко време успява да реализира внушителен брой свои художествени проекти и не престава да търси възможност за нови творчески изяви. Негово дело е графичният дизайн на интернет-страници, годишни бюлетини, каталози и цялостни рекламни пакети на сериозни институции-възложители като Българската търговско-промишлена палата, Министерството на транспорта, Българският олимпийски комитет, Съюзът на българските филателисти, Български пощи ЕАД, Националната агенция за професионално образование и обучение и др.

През 2004 г. участва в IV-то Международно триенале на сценичния плакат в София и в плакатна изложба на тема „За един по-добър свят” в Двореца на нациите в Женева. В националния конкурс за лого и мото на България представя свой проект, който е харесан и откупен от БТТП. Нарежда се сред петимата финалисти в конкурса за лого на кандидатурата на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г. Печели първа награда в конкурса за плакат на Информационния център на Европейския съюз в София. Още с първото си участие в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово през 2005 г. става лауреат на специалната награда за плакат.


◊ ДРУГИТЕ ЗА ХУДОЖНИКА

„Има само едно нещо, по-велико от логиката, и това е въображението.
Това го е казал Айнщайн.

Аз бих допълнил: малцина са тези, които притежават и талант да го материализират.

Ненко е един от тях.”      
                                                   
доц. Георги Янков
(преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация”, Национална художествена академия - София)
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
12.10.2006 г. 16:16
Посетено:
818
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2861-myasto-za-lepene-se-otkriva-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo