Изложби

"Завинаги изгубени" - самостоятелна изложба на Свилен Стефанов

22 ноември 2018 – 19 януари 2019, ONE Monev Gallery

"Завинаги изгубени" - самостоятелна изложба на Свилен Стефанов

 

◊ ПОКАНА

Галерия ONE Monev

представя

"Завинаги изгубени"

Самостоятелна изложба на Свилен Стефанов

(22.11.2018 – 19.01.2019)

Официално откриване: 22 ноември - четвъртък, 19-21 часа

ул. "Иван Вазов" 14, София (ъгъла на улица "6-ти септември")

 

Живописта на Свилен Стефанов е, струва ми се, съзнателно заредена с определена „двойственост" и притежава колкото буквален, толкова и символичен подтекст. Като културологично „обременен" художник, авторът спазва някои традиционни конвенции на живописната медия. Неговите картини, както е редно, са на платно, рисувани са с маслени бои. Като правило те са изградени в подчертано хоризонтално разположена, панорамно ориентирана композиционна рамка, в два контрастни плана.

Персоналният пластичен мироглед на автора ни води през баналното, към парадокса и притчата. Отвъд тривиалността и абсурдизма на текстовете и на изображенията се крие значим асоциативен и концептуален пласт, който ориентира по-изкушения зрител към един амбивалентен прочит на визуалния образ. Неслучайно заиграването с английския ни препраща към установените клишета и конвенции на съвременния Art World.

Срещаме се с една оригинална живопис, която сякаш отрича самата себе си, която до голяма степен се самопародира. Защо? По всяка вероятност, в известен смисъл това е неизбежно в изказа на търсеното напрежение между различните, често пъти трудно-съвместими полюси и парчета на вътрешното ни „Аз", в безкрайността на онзи свят, който безуспешно и по всяка вероятност химерично се опитваме да овладеем и да сглобим.

Чавдар Попов

 

Автор: ONE Monev Gallery
21.11.2018 г. 17:18
Посетено: 641
Етикети: живопис, Свилен Стефанов, изложба, ONE Monev Gallery, Завинаги изгубени
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28590-zavinagi-izgubeni-samostoyatelna-izlozhba-na-svilen-stefanov