Изложби

"Слънчев зимен ден" - изложба на Димитър Вецин в галерия "Париж"

Изложба живопис, 22 ноември – 12 декември 2018

"Слънчев зимен ден" - изложба на Димитър Вецин в галерия "Париж"

 

◊ ПОКАНА

Галерия „Париж“

представя

Димитър Вецин

“Слънчев зимен ден”

изложба живопис

22 ноември – 12 декември 2018

Вернисаж: 22 ноември, четвъртък, от 17:30 до 19:30 часа – ул. „Цар Самуил“ 47, София

 

На 22 ноември 2018 г. от 17:30 часа в столичната галерия „Париж“ за шеста поредна година ще се открие изложбата на един от най-известните представители на наивизма у нас - художникът Димитър Вецин. Новите деветнадесет картини са обединени от заглавието „Слънчев зимен ден“, което ни отвежда към една среща със специфичните и буквално „вециновски“ портрети на българското село. Кристално чистото небе, цветните фасади на къщите, пъстрите дрехи на малчуганите, църквичката горе на хълма, снежните човеци и тези толкова характерни дървета, които приличат на красиви бели дробове през зимата и на плътни натежали гроздове през лятото.

Романтиката и красотата на природата откриваме и в останалите сезони, празници и обичаи, съхранени като визуален етнографски документ в картините на Димитър Вецин. Специално внимание заслужават и т.нар. „червени пейзажи“, няколко на брой в изложбата, като в единия от тях („Добър ден, господин Вецин“) откриваме и забавен автопортрет на художника, нарамил бои и платно, запътил се по планинската пътека в търсене на най-хубавата и панорамна гледка към родното село.

Топлата живопис на художника, съчетана с похватите на наивизма, успява да създаде онази вълшебна смесица от спомен и приказка, в която ни се иска да затворим очи и да се потопим. Можете да го направите и вие до 12 декември 2018 г. в столичната галерия „Париж“, както и онлайн на www.gallery-paris.com.

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
19.11.2018 г. 18:08
Посетено:
912
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28578-slanchev-zimen-den-izlozhba-na-dimitar-vetsin-v-galeriya-parizh