Изложби

„Гласът на глината“ в Националния етнографски музей

Изложба на авторска керамика по случай 100 години от рождението на Йова Раевска

„Гласът на глината“ в Националния етнографски музей

 

◊ ПОКАНА                               

На 21 ноември 2018 г. от 17.30 ч., в Националния етнографски музей ще бъде открита изложбата „Гласът на глината“ – 100 години от рождението на известната керамичка Йова Раевска. Експозицията е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и преминава под знака на Европейската година на културното наследство.

Над 50 творби, сред тях и непоказвани, ще бъдат представени в 5 зали на първия етаж на бившия Княжески дворец. Нестандартни цветове и форми, както и изцяло нов подход към глината, бележат творчеството на известната керамичка. С голяма доза дързост, авторката експериментира с различни техники, като комбинира по нов начин функция и визия. По тази причина изработените от нея предмети са високо ценени от изкуствоведи, колекционери и ценители и до днес.

 „Йова Раевска е новатор за своето време и сфера на работа,” коментира доц. д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. „Нейните произведения са част от българското културно наследство и пример за следващите генерации творци. Успешната комбинация на традиция и модерност открояват едно от основните послания на експозицията, а именно да бъдем смели в изкуството и живота.“

„Винаги ще бъда благодарна за шанса да организирам юбилейната изложба за 100-годишнината от рождението на баба ми,“ каза Ейми Горин Чапман, внучка на Йова Раевска и инициатор на събитието. „Успях да се запозная много по-дълбоко с нейната душа и творчество, но открих и отзивчивостта на българите. Огромното ни желание е да покажем на цяло едно ново поколение защо наричаме керамиката изкуство.“

Йова Раевска е едно от емблематичните имена в декоративно-приложните изкуства. Работи активно от 40-те до 80-те години на ХХ век и изгражда нов стил в оформлението и посланията на българската керамика.

Изложбата е организирана от внучката на Йова Раевска - Ейми Горин Чапман, изкуствоведа доц. д-р Виолета Василчина и колегията на ИЕФЕМ - БАН и ще продължи до 27 януари 2019 г.

 

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
20.11.2018 г. 11:31
Посетено:
863
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28577-glasat-na-glinata-v-natsionalniya-etnografski-muzey