Изложби

Изложбата „Нематериалното културно наследство на Словения“ гостува в София

Експозицията ще представи най-старата и зрелищна постановка на открито в Словения – „Страстите Христови” от Шкофя Лока

Изложбата „Нематериалното културно наследство на Словения“ гостува в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Нематериалното културно наследство на Словения“ гостува в София

София е 11-тата точка в обиколката на словенска мобилна изложба, представяща културното наследство на страната. След успеха в Бразилия, Германия, Полша и други, експозицията гостува в българската столица по инициатива на Областна администрация Област София и с партньорството на Регионален център София, ЮНЕСКО.

Изложбата „Нематериалното културно наследство на Словения в светлината на Конвенцията на ЮНЕСКО“ съдържа повече от 50 фотографии, документиращи обичаи, знания и умения, предмети и артефакти на страната. Част от изобразените практики са обявени за нематериално културно наследство от национално значение.

Изложбата ще бъде открита на 20 ноември от 13:00 ч. в Градската градина в София от посланика на Република Словения в България Н.ПР. Анжей Франгеш, областния управител на Област София Николай Пехливанов и изпълнителния директор на Регионалния център - София, ЮНЕСКО Ирена Тодорова.

„Европейската година на културното наследство, в която се намираме, поставя акцент върху ангажираността на гражданите и ги насърчава да откриват традициите на Стария континент и да се чувстват съпричастни към общото европейско пространство. Затова и решихме да представим изложбата на Словенския етнографски музей в нашата столица. Експозицията изобразява традиции и практики, в които ние, българите, също можем да припознаем себе си, тъй като носят идентични с нашите елементи, но и да открием нови и интересни интерпретации на словенската традиция”, казва д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център - София, ЮНЕСКО.

Част от гостуващата в София изложба ще бъде представянето на Литийното шествие-постановка „Страстите Христови” от Шкофя Лока - световно признат елемент, вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Драматизацията е най-старата в Словения и същевременно най-мащабната и зрелищна театрална постановка на открито в страната с повече от 800 участници, 80 конници и над 30 000 зрители. Спектакълът се разиграва веднъж на 6 години, като следващото издание ще бъде през 2021 година.                       

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.11.2018 г. 15:55
Етикети:
Изложба
Шкофя Лока
Страстите Христови
литийно шествие
театрална постановка на открито
Нематериалното културно наследство на Словения
Посетено:
727
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28575-izlozhbata-nematerialnoto-kulturno-nasledstvo-na-sloveniya-gostuva-v-sofiya