Изложби

Историята на чешкия дизайн. От Кубизма до 21. век

Продуктова изложба в Чешкия център от 22 ноември 2018 до 10 януари 2019

Историята на чешкия дизайн. От Кубизма до 21. век

 

◊ ПОКАНА

Що е то чешки дизайн и доколко е известен в света? Каква е неговата стогодишна история и как се проектира в съвременността?

Отговори на тези въпроси дава продуктовата изложба „Историята на чешкия дизайн. От Кубизма до 21. век“, която ще бъде открита в Чешкия център в София на 22 ноември в 18 часа.

Посетителите на Чешкия център и най-вече любителите на чешкия дизайн ще имат възможност от 22 ноември 2018 до 10 януари 2019 да разгледат новата изложба The Story of Czech Design. From Cubism to 21st century. Проектът е подготвен от Чешките центрове съвместно с Музея за приложни изкуства в Прага по повод 100-годишнината от създаването на Чехословакия и показва накратко развитието на дизайна по чешките земи. Изложбата е пътуваща, като първото й показване е в Галерията на Чешките центрове в Прага, следват Милано (Италия), Чешин (Полша), Загреб (Хърватия), Париж (Франция), Братислава (Словакия), Будапеща (Унгария), a последното ще бъде в Мюнхен през пролетта на 2019 година. Според куратора Ива Кноблох, на посетителите се дава възможност да научат за живота на една малка държава в сърцето на Европа посредством предмети, които оформят нейното културно и цивилизационно наследство. Концепцията на проекта е на Qubus design studio (Якум Бердих Карпелис, Йозеф Томшей), Ива Кноблох (Музей за приложни изкуства), Сандра Карачони (Чешки центрове) и Щепан Маловец, който е автор на впечатляващия графичен дизайн.

 

Ива Кноблох, куратор от Музея за приложни изкуства:

Изложбата е продължение на представителното издание „Дизайнът по чешките земи 1900-2000“, публикувано от Музея за приложни изкуства в Прага съвместно с издателство Academia. Изданието за първи път обобщава развитието на дизайна по чешките земи. Запознава с пъстра мрежа от хора, асоциации, производители и други институции, които са се занимавали и до днес се занимават с дизайн.“

Изложбата показва колекция с емблематични примери на чешкия дизайн – предмети, които убедително са доказали своето качество във времето, дори и с това, че продължават да се произвеждат.

 

Изложбата в Чешки център София

Между показаните неща няма да липсват класиките в чешкия дизайн – столовете Ton, колелото Favorit от 50-те години, известният комплект от гарафи и чаши на Адолф Матура, награден със златен медал на Миланското триенале през 1960. Специално място в изложбата е отделено на кубистичните и други предмети на приложното изкуство от първата половина на 20. век, които имат нов живот благодарение на компанията Modernista. Няма да липсват кристалните съдове на Павел Янак, прословутият стол на Властимил Хофман, незаменимото кресло на Индржих Халабала или играчките на Ладислав Сутнар. Наред с иконичните експонати ще бъдат представени и по-обикновени, и по-малки предмети като джобното ножче „рибка“, механични моливи и надуваеми играчки Fatra от Либуше Никлова, както и редица други „всекидневни уникати“. В селекцията попадат още творбата на Рони Плесъл  - бирена чаша за Pilsner Urquell, както и примери за чисто нова визуална идентичност подготвена от Якуб Короуш, Матей Хабера и Томаш Броусил за фирма Primeros, за която те получават чешката награда Czech Grand Design 2017 в категорията „Графичен дизайн“.

 

Посетителите на галерията в Чешкия център ще имат възможност да закупят част от показаните неща в новооткрития тук Czech Design Маг. Освен описаните по-горе предмети се предлага и съвременен дизайн на известните марки BOMMA, Rückl, Český porcelán Dubí a.s. и Dechem.

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
20.11.2018 г. 13:11
Етикети:
дизайнЧешки център
продуктова изложба
Посетено:
891
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28574-istoriyata-na-cheshkiya-dizayn-ot-kubizma-do-21-vek