Изложби

"Някои го предпочитат аналогово" - изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев

12-21 ноември 2018 г., галерия „Алма Матер”

"Някои го предпочитат аналогово" - изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

"Някои го предпочитат аналогово"

Изложба на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев

12-21 ноември 2018 г.

Откриване: 12 ноември, 18.30 часа, галерия „Алма Матер“ (ректората на СУ „Св. Климент Охридски“, северно крило)

 

Повсеместното навлизане на дигиталните технологии остави по-старите поколения, в изключително неблагоприятна позиция. Бързо променящият се свят под диктата на галопиращото технологично развитие направи неконкурентни много хора. Факт е, че всички сфери на живота се дигитализираха, както е и факт, че доста широка човешка маса на всички нива все още не успява да се адаптира към тази промяна (достатъчен пример е публичната администрация). За да не „изпадне от играта“ обаче, болшинството от засегнати привидно прие предизвикателството, без реално да разбира същността на новата ситуация. Започна да използва инструментите на дигиталната епоха, без да е осъзнало същностните им характеристики. Така се достигна до една симулирана дигиталност.

Паралелно с това дигиталното започна да се афишира. Наложи се модата на дигиталното. Дигиталното се превърна в бранд.

Афишираната дигиталност обаче, далеч невинаги отговаря на параметрите на реалния дигитален свят. Днес можем да открием свидетелствата за аналоговото мислене с дигитални средства на много места. Истината всъщност е, че за да мислиш дигитално, не е достатъчно да се научиш да ползваш компютър.

Това е отправната точка, от която започват художниците Добрин Атанасов и Любен Кулелиев, за да ни покажат техния поглед към съвременния дигитален свят в галерия „Алма Матер”.

Изложбата представя кинетични и интерактивни инсталации и обекти.  В тях са вплетени образи и препратки, свързани със символите на дигиталния свят, в който живеем. За функционирането си обаче, работите не разчитат на дигиталните технологии. Отправна точка за създаването на творбите е безсмъртният филм на Били Уайлдър „Някои го предпочитат горещо“ (1959). Заглавията на произведенията цитират реплики от филма и препращат към сцени и ситуации от него. Същевременно дават и ключ за тълкуването на самите произведения.

Концепцията на изявата хвърля поглед към последиците от Големия дигитален обрат. Представената гледна точка е през призмата на хумора и иронията.

 

◊ АВТОРИТЕ

Добрин Атанасов и Любен Кулелиев работят като артистичен тандем вече повече от 15 години. Заедно и поотделно имат изяви в Германия, Италия, Чехия, Полша, Словакия, Естония, Румъния и Сърбия. Съвместните им артистични занимания са в сферата художествените инсталации, кинетичното изкуство, лендарта и намесите в градската среда.

Добрин Атанасов е преподавател към катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет. Води няколко дисциплини, свързани със съвременно изкуство и графичен дизайн.

Любен Кулелиев работи на свободна практика в областта на художествените занаяти и фотографията. Занимава се и с редица проекти в сферата на неформалното образование и културата.

Двамата автори имат изявен интерес към художественото образование. През 2003 г. са учредители на неправителствената организация „Център за неформално образование и културна дейност АЛОС“. От нейно име провеждат уъркшопи в различни области на съвременното изкуство. През последните години, в рамките на тези мероприятия са реализирали десетки публични изяви из цялата срана.

Членуват в сдружение „Изкуство в действие“.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.11.2018 г. 16:38
Посетено:
1238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28536-nyakoi-go-predpochitat-analogovo-izlozhba-na-dobrin-atanasov-i-lyuben-kuleliev