Изложби

"Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния" - изложба на Андреа Салваи

11 ноември 2018 - 30 юни 2019, Музей на хумора и сатирата - Габрово

"Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния" - изложба на Андреа Салваи

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Музеят на хумора и сатирата - Габрово

представя

"Две лица.

Карнавалните традиции на остров Сардиния"

Самостоятелна изложба на Андреа Салваи, Италия

Фотография

11 ноември 2018 - 30 юни 2019, зала 8

 

Датата 11.11. вече е емблематична за Габрово. Всяка година на този ден в 11 часа, 11 минути и 11 стотинки „габровско време“ в града се открива Карнавалният сезон и се обявява темата на предстоящия карнавал. В чест на този ден Музеят на хумора и сатирата представя фотоизложбата „Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния“ на италианския фотограф Андреа Салваи .

Изложбата включва 24 фотографии, представящи възродения в родното село на автора маскараден ритуал Sa Tuvera и карнавала в град Каляри.

Възраждането на древния празник Sa Tuvera започва преди десетина години в село Соргоно (в сърцето на Сардиния) благодарение на интереса на група изследователи, учени и любители, които проследяват историята на няколко запазени маски в местния музей. След срещи с жители на селото те стигат до стихотворение, в което ясно се описва езическия ритуал и участниците в него. Основен елемент в описанието са антропоморфни маски и костюми, а текстът разказва за мъже, облечени в кожи и отрупани с животински кости; лицата им са начернени с въглени от корк или покрити с черни маски; техни жертви са участници, маскирани като животни (коза, бик или дива свиня). Предполага се, че това са проявления на бог Дионис, дълбоко почитан от овчарите и земеделците в района. Ритуалът в негова чест е бил практикуван за измолване на дъжд. Днес фестивалът съвпада с дните (16, 17, 18 януари), когато са тържествата в чест на св. Антонио.

Шумни маскарадни шествия в Каляри, в стария квартал Стампаче, съществуват от края на 40-те години на миналия век. Те са известни под името Ratantira и се провеждат преди Великия пост. Името произлиза от барабанния ритъм, който създават участниците в шествието. През 80-те години навлизат нови маски и карнавални персонажи, сред които образът на бразилската певица Кармен Миранда, образи на филмови и театрални звезди, клоуни и други.

 

◊ ЗА АВТОРА

Андреа Салваи е учител по природни науки в средно училище. Роден през 1973 година, Салвини от малък е в плен на фотографията: инвестира първите си спестявания в различни фотоапарати; изчита десетки книги за фотографски техники; разглобява няколко фотоапарата, за да изучи механиката им; посещава курсове по фотография.

С представените фотографии Салваи участва в конкурс, организиран от Италианската фотографска асоциация ExpoPhoto. Той е един от 40-те автори, селектирани за участие в изложбата „Italy, Tastе of Beauty”, представена на един от най-големите международни фотографски фестивали в Лишуи, Китай.

 

 

Автор:
Музей на хумора и сатирата
Публикация:
09.11.2018 г. 18:06
Посетено:
917
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28531-dve-litsa-karnavalnite-traditsii-na-ostrov-sardiniya-izlozhba-na-andrea-salvai