Изложби

Изкуство с работно време/ Art with working hours

Самостоятелна изложба на Ния Пушкарова - визуален експеримент

Изкуство с работно време/ Art with working hours

 

◊ ПОКАНА

Имам удоволствието да Ви поканя на самостоятелната ми изложба, посветена на скрити истини от живота ми/ни - Част 1

Изкуство с работно време / Art with working hours

Ще бъда като в отворено ателие с работно време в Галерия Гешов, ул. "Сердика" №4 от 12.11. до края на ноември, където ще мога да посрещам, дискутирам, рисувам и контактувам с желаещи да посетят галерията всеки ден от 10 до 15 ч. (без събота и неделя).

Откриването на изложбата с част от направените по време на отвореното ателие творби ще е на 16 ноември 2018 от 18:30 ч.

Ния Пушкарова

 

Изкуство с работно време

Поредната самостоятелна изложба на българската съвременна художничка, визуален артист и майстор на провокативни инсталации Ния Пушкарова „Изкуство с работно време“ е предизвикателен арт експеримент със силно изразени психологически акценти. Характерно за почерка и работата на Ния Пушкарова е натрупването на пластове – от психологически осъзнатото до социално изговорената серия от послания, свързани със спомените от миналото. Опитът отпреди не е просто механични натрупвания във времето, а живеене с предизвикателни истини, които дефинират настоящето и връзката ни с тази времева категория.

Къде се разпростират отговорностите на артиста като човешко същество, как в парадигмата на човешките отношения може да се имплантира истината, за която артистите имат особена сетивност и владеят честота, на която могат да предадат важни послания?

Защо работното време определя работата на артиста?

Къде разполагаме спомените си и защо е особено важно да се работи върху миналото, тъй като именно то определя същността на всяко човешко същество в настоящия момент и проявленията му във всяка важна и определяща го връзка – социална, интимна, романтична?

Все въпроси, които Ния Пушкарова поставя първо пред себе си, а после ситуира в артистична рамка, в която са поканени всички онези, които споделят подобно ниво на осъзнатост към собствения си живот и роля.

„Изложбата е посветена на скрити истини от живота ми/ни. Не съм сигурна, че спомените, които визуализирам в тази изложба са забавни според общоприетия начин. Може да ви се догади, или пък да счетете за уместно да не гледате, за да не ви докосне. Изкуството отдавна няма функцията да създава естетски положителни чувства. Но това избрах за моя тема - нелицеприятните моменти на жена, расла в ерата на социализма. Може да не се съгласите с мен или пък да имате съвсем други впечатления от тези, но това е моята равносметка и смятам за важно да я споделя. Защото ме тормози и мисля, че е тормозила много други подрастващи млади момичета. Обвита в забвение, женската тематика е недостатъчно изчерпателна тук и сега. Но ми се иска, като протегна към миналото, да кажа и успокоя това дете, малко момиче - бъдеща жена, че има кой да го чуе и защити там, някъде в бъдещето на неговия живот. Че няма вина или срам, която да носи със себе си като невъзможен товар и вечно бреме“, разкрива артистичната си концепция Ния Пушкарова.

От 12 до 16 ноември Галерия Гешов на ул. "Сердика" №4, се превръща в работно студио за Ния Пушкарова, която отваря вратите му за онази част от публиката, за която е интересна интимната част от създаването на изложбата. „Изкуство в работно време“ излиза извън традиционния си смисъл и провокира публиката да надникне отвъд завесата на вече готовата изложба. Отвореното ателие предлага голямо разнообразие от интерактивност с художничката – докато рисува или работи върху отделните творби, включени в изложбата, публиката ще е свободна да дискутира , контактува и общува с артиста.

Картини и арт инсталации, провокирани от значимите за Ния Пушкарова елементи, герои, идеи на реалността, ще бъдат включени в изложбата „Изкуство с работно време“, която се открива на 16 ноември от 18:30 ч.

Автор:
Ния Пушкарова
Публикация:
07.11.2018 г. 16:16
Етикети:
изложбаГалерия Гешов
визуален експеримент
Ния Пушкарова
арт експеримент
Посетено:
823
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28515-izkustvo-s-rabotno-vreme-art-with-working-hours