Изложби

Майстори на фотографията - Арнолд Нюман

Изложба в Софийска градска художествена галерия, 6 ноември – 9 декември 2018

Майстори на фотографията - Арнолд Нюман

Арнолд Нюман © Игор Стравински, 1946

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Майстори на фотографията – Десето юбилейно издание

Арнолд Нюман

6 ноември – 9 декември

Откриване 6 ноември, вторник, 18.30 часа

 

Първата изложба на Арнолд Нюман в България ще покаже 55 негови оригинални творби. Нюман е американски фотограф (1918-2006), познат като един от най-великите портретисти на ХХ век, заснел емблематични имена от света на изкуството, политиката и шоубизнесa.

Посвещава 70 години от живота си на фотографията и запечатва историята на столетието, създавайки новаторски подход в портретирането - “фотопортрет в интериор” /environmental portraiture, като разбива стереотипа на студиото, изваждайки модела от него. Нюман разполага обектите си в среда, типична за професиите им, с което улавя същността на техните живот и работа. Този подход е широко използван днес, но техниката е необичайна за 30-те години, когато Арнолд Нюман започва да я използва.

Стравински край рояла, Шагал пред своя картина, Кенеди пред Белия дом - Нюман е направил хиляди портрети на художници, писатели, актьори, музиканти, политици: Пикасо, Дали, Мондриан, Миро, Брак, Макс Ернст, Ман Рей, Артър Милър, Алфред Круп, Айн Ранд, Кристиaн Диор, Капоти, Джордж Харисън, Анди Уорхол, Анри Картие-Бресон.

Творбите на Нюман имат подчертан биографичен подход. Интересуват го мотивите, които движат хората, а фотографията е платното, на което рисува, вярвайки, че първо трябва да си добър художник. Арнолд Нюман старателно изгражда фотографиите си като картини - подрежда пространството с изтънчена интуиция и пестелива сръчност. Малката глава на Стравински край огромния роял - това е светът на музиката. Начупеният Уорхол или очилата, през които Азимов вижда бъдещето на Вселената. Една уморена Монро - "най-тъжната жена, която съм срещал на света", ще каже после той.

Арнолд Нюман е носител на редица награди, сред които тази на Американската асоциация на медийните фотографи, призът по повод стогодишнината на Кралското фотографско общество, френското отличие „Кавалер на ордена за изкуство и литература”. През 2005 г. списание Photo District News обявява Нюман за един от 25-те най-влиятелни фотографи.

Удостоен е с почетен докторат от девет висши учебни заведения, изнасял е лекции и е провеждал уъркшопи по целия свят. 

• На 7 ноември, сряда, от 18.30 часа ще се състои лекцията на Уилям Юинг - експерт на творчеството на Арнолд Нюман, преподавател в университета в Женева и дългогодишен директор на Musee

*

Фотографската изложба на Арнолд Нюман в България е десетото юбилейно издание на платформата “Майстори на фотографията”, която се осъществява от фондация МУСИЗ и Фондация „Америка за България“ в партньорство с VIVACOM и VIVACOM Art Hаll и със съдействието на Столична община, Leica България, Гранд хотел София, фондация Arnold & Augusta Newman и галерия Howard Greenberg.

Автор:
СГХГ
Публикация:
05.11.2018 г. 16:47
Посетено:
948
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28501-maystori-na-fotografiyata-arnold-nyuman