Изложби

"Скици от Испания" - изложба на Милко Божков

Варненската галерия A&G Art Meeting празнува своя пети рожден ден

"Скици от Испания" - изложба на Милко Божков

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Скици от Испания

Милко Божков

живопис

6 ноември – 14 декември 2018

 

„Скици от Испания” – това е новата изложба на Милко Божков, с която варненската галерия A&G Art Meeting празнува своя пети рожден ден.

На 6 ноември в 18 часа вратите на сецесионовата къща на „Братя Шкорпил” 13 се отварят за среща с изящното изкуство от висока класа.

Картините са инспирирани от едно незабравимо пътуване из земята на слънцето с особени купести облаци, катедралите, големите майстори на живописта, виното... И вътрешно напрегнатата природа, която също моделира характера на местните хора. Това напрежение се усеща и в картините, филмите, музиката, поезията... Сякаш вътре са опънати някакви железа – неслучайно там е фламенкото, но там е и Инквизицията. Такава вижда страната художникът. Андалусия обаче е смисловият център на експозицията.

Най-силното преживяване?

„Прадо“ – Веласкес - „Менините”.

(“Las Meninas” („Менините“) е най-сложният и интересен портрет от Диего Веласкес, който привлича открай време изследователите към все нови опити за тълкуване. Нарисуван през 1656 г. с внушителните разрмери 318/276 см., в него реалността е пречупена чрез въвеждане на огледало в композицията. Този особено сложен начин на изразяване е единствен по рода си в изкуството на груповите портрети.)

Другото, което ме цапардоса по главата – разказва Милко Божков, е прозрението ми за катeдралите. Вън е топло, вътре - хлад, студът обаче не е само физически, но и психологически – издържах едва 10 минути. Запитах се защо така тежко ми действат интериорите на църквите в Испания? Отговора открих накрая: защото никъде няма стенописи. Дори картините на големите художници са скрити в дъното. То е, за да ти покажат, че човек на земята трябва да страда, за да отиде в Рая. Тази жестокост на пищните катедрали не е мой тип. Макар че една от картините, които съм нарисувал, е точно такава.

Защо скици?

Защото те са най-непосредствени, без много мислене ръката драсва това, което е вътре в теб, което най-силно те е впечатлило. Ще видим и маслени бои върху платно, и акварели. И още нещо, което Милко Божков пази в тайна.

Изложбата е и намигване към албума на Майлс Дейвис и Гил Евънс, който носи същото име „Скици от Испания”.

 

За журналисти срещата с автора е между 13 и 14 часа на 6 ноември.

Галерия A&G Art Meeting, Варна, ул.”Братя Шкорпил” 13

Телефон за контакт: 0885 581 473, Анна Халамян

 

 

Автор:
Галерия A&G Art Meeting
Публикация:
03.11.2018 г. 11:57
Посетено:
1369
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28491-skitsi-ot-ispaniya-izlozhba-na-milko-bozhkov