Изложби

Художникът Тоню Цанев гостува на Чирпан

Палитра и слово

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис и премиера на книга от Тоню Цанев в зала "Георги Данчов–Зографина" – гр. Чирпан


◊ ИЗЛОЖБАТА

Българското село в 40 живописни платна. Всички те в духа на българското, свързани с бита на българина на село, с неговия фолклор и балкански привкус.

Заглавията на картините: "Тодоровден", "Надиграване", "Стара чирпанска сватба", "Петел с ключ", "Семейството  на тъпанджията", "Босул Влечицървула", "Трето вино",  "Жетварите си отидоха", "Сваляне на слънцето" и т.н., носят кода на етнотемата и то в майсторското изпълнение на автора им.

Именно тази тема в творчеството на Цанев го нарежда до известните български автори - Владимир Димитров–Майстора, Златьо Бояджиев, Стоян Венев, заяви при откриването на изложбата Ганьо Ганев, собственик на галерия "Волар" - Пловдив. Носталгия по безметежното детство, по бабите и дядовците, гравирани от времето - така пътува в бъдещето, обърнат към миналото, допълни още той.


◊ ПРЕМИЕРАТА

Паралелно с това бе представена и книгата на художника Тоню Цанев "Алабабула" от уредника на къща-музей “П. Яворов” Илия Илиев. Той препоръча книгата като забавно четиво с думите: "Алабабула" на Т. Цанев не е от "Ала-Бала", защото ни говори за отминали тъмни времена, но и ни посочва изхода по пътя, който сме поели за Европа сега.

Фолклористката Бонка Радкова прочете откъси от книгата. Изложбата бе открита по нетрадиционен начин,  с тъпан и гайда в синхрон с представения наситен с образи живот на село от картините и книгата на Тоню Цанев.


◊ ЗА АВТОРА

Тоню Цанев е завършил Художествена гимназия в София през 1970 г., а след това ВТУ - специалност живопис, 1977 г. Родовия му корен е от с. Гранит, Чирпанско. Има много самостоятелни изложби в страната: около десет в Пловдив, Харманли, Троян, Хасково, Суботица - бивша Югославия, Белград, Инстанбул, Виена.

Изложбата му в Чирпан продължава до 29 октомври.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
11.10.2006 г. 22:12
Посетено:
1490
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2848-hudozhnikat-tonyu-tsanev-gostuva-na-chirpan