Изложби

15 години Ателие "Приказен свят"

"Съкровища" - изложба в галерия "Сезони"

15 години Ателие "Приказен свят"

         

◊ ПОКАНА

По случай 15-годишнината от своето създаване Ателие "Приказен свят‘‘ представя в галерия "Сезони‘‘ изложба на детски рисунки, резултат от 10-годишното участие на Ателието в проекта на Фондация "Детето и фолклора‘‘ - "Българската народна мъдрост по света‘‘. Това са  илюстрации на наши пословици, гатанки, басни, легенди и митове, празници, светци и приказки, издадени до момента в общо 8 тома. Със съдействието на Агенцията за българите в чужбина тази прекрасна поредица вече е достояние на много български училища, по всички краища на нашата планета.   

Инсталация от 30 чадъра с  кирилица и глаголица ще дооформят празничното пространство на галерия "Сезони‘‘. Създадени от деца на възраст 11-18 години, по инициатива на сдружение "Духовно огледало‘‘, с което Ателие "Приказен свят‘‘ си партнира от самото начало, те вече са били експонирани в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий‘‘, участвали са в "Детска Аполония‘‘, Созопол - 2016 г., били са част от честването на 24 май в посолството ни в Грузия, както и в Държавния университет в Тбилиси през 2017 г., съпътствали са една от първите прояви на Българското председателство на ЕС във Военния клуб в София.

На откриването на изложбата и по повод юбилея ще бъдат раздадени отличия за благодарност и трайна любов към изобразителното изкуство на възпитаници на Ателието, обучавали се повече от десет години в него. Поканени са представители на посолствата на Азербайджан, Турция и Чехия, за да връчат получените до момента награди от международни конкурси, организирани от съответните държави, в които Ателие "Приказен свят‘‘ е взело участие.  

За всички възпитаници на Ателието ще има по парченце от голяма торта, с което ще отпразнуваме радостта и удоволствието заедно и занапред да продължим да творим красота!

Изложбата се открива на 1 ноември - Деня на народните будители и ще продължи до 6 ноември 2018.                        

                                                                                                                                       

Автор:
Калина Петкова
Публикация:
29.10.2018 г. 17:15
Посетено:
917
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28459-15-godini-atelie-prikazen-svyat