Изложби

"Картография на травмата" - изложба на Аксиния Пейчева

31 октомври – 08 декември 2018, ИСИ - София

"Картография на травмата" - изложба на Аксиния Пейчева

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Институтът за съвременно изкуство - София
представя

Аксиния Пейчева
„Картография на травмата"

31 октомври – 08 декември 2018.
Откриване: сряда, 31 октомври, 18 ч.

Интердисциплинарният проект на Аксиния Пейчева „Картография на травмата" си поставя за цел изследване по темата за физическата болка, търсене на визуални следи, оставени от травматични събития – проекцията им върху тялото, реакцията спрямо тях на организма, начина, по който клетките на живото същество се пренареждат след вече случилото се.

Продукт на това изследване е създаването, в крайна сметка, на т. нар. визуална карта. Обекти на изследването са бездомни животни, преживели докато живеят на улицата стресови ситуации – от безобидни до доста по-сериозни – стрелба, например, които имат трайно въздействие върху живота им и понякога се оказват фатални. Използвайки картография, компютърна геометрия и хематология, тези „карти" се опитват да вникнат в дълбочината на случилото се. Понякога травматичният процес е резултат от съзнателно причинена вреда, понякога неговата етиология е неясна, но съзнанието за продължаващото страдание и визуалните следи, които то оставя след себе си, остава все така важно. Авторката от години е въвлечена в спасяването и подпомагането на домашни и други градски животни, често обект на човешката агресия или пренебрежение. В основата на проекта е личният й всекидневен сблъсък с болката, която няма словесен израз.

Методологията на проекта съчетава варианти на изследване, принадлежащи както на изкуството, така и на научни дисциплини. Обвързването с тези две основни области – изкуство и наука, довежда, в крайна сметка, до създаването на образ – графичен или пластичен, стремящ се да разбере вътрешната логика и структура на събитията. Или, с други думи, да създаде карта на травмата. Карта, в която темата за страданието може да се проследи и да стане (малко) по-разбираема, преведена на езика на визуалното.


Аксиния Пейчева е родена в Кюстендил през 1990 г. Живее и работи в София. В момента е докторант в НХА. Завършва образователната програма за млади художници „Близки срещи – визуални диалози school4artists" на ИСИ – София, (2017), образователно-квалификационна степен Магистър „Стенопис" в НХА (2015) и образователно-квалификационна степен Бакалавър „Стенопис" НХА (2013).

"LUCUS" е първата й самостоятелна изложба, която тя представя в незастроената част на галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил през 2017 г., а след това и в Карлсруе, Германия в началото на 2018 г. Сред участията й в групови изложби са: School4artists, Галерия ИСИ, София с куратори Яра Бубнова, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев (2017); Водната кула Артфест (2016) с куратор Ния Пушкарова; LUMMIX Light Art Fest (2016), Баня Старинна, Пловдив с куратор Емил Миразчиев; DA Fest, София (2015); „Усещане за Вселена" (2014), Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството "Re:" с куратор Цветана Иванова.

Куратор: Лъчезар Бояджиев

____________________


Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")
Работно време: вторник-събота, 15.00-19.00 и по уговорка
За контакти: info@ica-sofia.org, iaraboubnova@gmail.com; т. +35928466261, +359888491109

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
29.10.2018 г. 14:29
Посетено:
1002
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28455-kartografiya-na-travmata-izlozhba-na-aksiniya-peycheva