Изложби

Изложба на Темари пренася духа на японската култура във Варна

Уъркшоп ще даде възможност на ентусиасти да се запознаят с древното изкуство

Изложба на Темари пренася духа на японската култура във Варна

 

◊ ПОКАНА

XXIX Дни на Японската култура продължават с пълна сила с представяне на изложба на Темари във Варна. Събитието ще се проведе от 30 октомври до 7 ноември в Дом на архитекта (ул. „Мусала“ № 10).

Официалното откриване на изложбата ще е от 18:00 ч., а входът е свободен. Организиран е и съпътстващ уъркшоп за изработка на Темари. 

Красотата на хилядолетните японски традиции ще разкрие Рали Донева-Коева, автор на изложбата. Тя е сертифициран член на Японската Темари асоциация и притежава сертификат за шихан – трето от четири нива за изработката на традиционните японски декоративни топки Темари. Посетителите на изложбата ще се доближат до древното изкуство Темари и ще имат възможност да се потопят в тайната символика, вплетена в красивата бродерия на декоративните топки, в основата на която стоят посвещението, прецизността и любовта. Заредени с положителната енергия на майстора, който ги изработва, Темари са се превърнали в ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение.

Уъркшоп ще даде възможност на ентусиастите да се запознаят с древното изкуство. Поставило началото си като обикновена изработка на топки за детски играчки, Темари и досега остава ярък символ на доверие и лоялност в японската култура. Работилницата за изработка на традиционните декоративни топки ще се проведе на 2 ноември (събота) от 17:00 ч. до 20:00 ч. Таксата за участие е 10 лв. Изисква се предварително записване на телефон: 0888 611 329.

Организатори на събитието са Японски клуб „Кизуна“ – Варна, Сталкер Студио и Съюз на архитектите – Дружество Варна с подкрепата на Посолството на Япония в България. Изложбата е част от Дните на японската култура 2018 г.

Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук:http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf.

Заповядайте на едно от 17-те събития в София, Варна, Стара Загора и Казанлък тази година и се докоснете до уникалния дух на Япония!

 

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и девета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

29-ите Дните на японската култура през 2018 г. се осъществяват със съдействието на Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на Astellas, Canon, FANUC, Geotechmin, Honda, JTI, KWP, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Moto-Pfohe, Toshiba, Toyota, Yazaki и Yokogawa – България.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2018 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.10.2018 г. 13:17
Посетено:
1033
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28451-izlozhba-na-temari-prenasya-duha-na-yaponskata-kultura-vav-varna