Изложби

"Шевици" - изложба на Владимир Шунев в галерия "Париж"

Изложба живопис, 30 октомври - 20 ноември 2018 г.

"Шевици" - изложба на Владимир Шунев в галерия "Париж"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Париж“

представя

Владимир Шунев

Шевици“

изложба - живопис

30.10.2018 – 20.11.2018

 

На 30 октомври 2018 г. от 18.00 ч. галерия „Париж“ ще представи за първи път самостоятелна изложба на един свой автор, с когото работи от дълги години – кюстендилският художник Владимир Шунев. Проектът му „Шевици“ обединява традиционни български етномотиви, изобразени върху нашите черги и обредни хлябове, както и авторски интерпретации на древни скални рисунки от зидовете на Плиска и Преслав. И всичко това осмислено и предадено със средствата на съвременната живопис.

Картините са двадесет и една, като най-голяма част от тях е посветена на чергите. Те са буквално вградени в платната, съхранени завинаги, разказващи стари български истории, греещи в своите дълбоки наситени цветове, поели толкова живот в себе си. Чергите са и като едни първични картини, някъде там – преди векове, някой е тъкал, творил и се е изразявал чрез това текстилно произведение. Сега тази черга отново се връща към живот, показвайки своята непреходна красота, която авторът свързва чрез творбата си с нашето настояще и по този начин неусетно минало и съвременност се сливат в едно.

Творбите с обредните хлябове са изведени и синтезирани до един знак, който е символ или за плодородие, или за здраве, или за хубава реколта. Гледаните образци са от различни краища на България и са посветени главно на празника Бъдни вечер. Отново минало и настояще си проговарят чрез уникалната интерпретация на художника Владимир Шунев.

По естествен начин се появяват и скалните рисунки, които са отправната точка за създаването на цикъла „Богът Слънце“. В меки, приглушени тонове, пред зрителя изникват птици, ловци, елени и змии, които в стила на примитивизма разказват своите истории на древния си живот.

Владимир Шунев е художник с над двадесет самостоятелни изложби, множество участия в общи експозиции и пленери, носител на награда за живопис от Регионална изложба “Струма - 95”, България и награда за живопис от Международен симпозиум по живопис “Алей - 2002”, Ливан.

Експозицията ще продължи до 20 ноември 2018 г., като може да бъде разгледана и онлайн в сайта на галерия „Париж“. www.gallery-paris.com

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
27.10.2018 г. 16:19
Посетено:
892
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28449-shevitsi-izlozhba-na-vladimir-shunev-v-galeriya-parizh