Изложби

"Peli" - изложба на Стефано Пизано

25 октомври – 25 ноември 2018 г., Галерия "Сердика"

"Peli" - изложба на Стефано Пизано

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия ”Сердика”

представя

"Peli" - изложба на Стефано Пизано

Куратор Стефан Стоянов

25 октомври – 25 ноември 2018

 

В периода 25 октомври – 25 ноември 2018 г. в галерия ”Сердика” на Женски пазар, ще бъде представена изложбата „Peli“ на италианския художник Стефано Пизано, с куратор Стефан Стоянов. Официалното откриване е на 25 октомври 2018 г. от 19:00 часа. (Галерия „Сердика“ е част от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД и се намира на ъгъла на ул. "Стефан Стамболов" и ул. "Лозенград".)

Стефано Пизано е сравнително непознат на столичната публика чуждестранен автор. Италианският художник е изключително активен. Факт, засвидетелстван в творческата му биография. Авторът е високо ценен в международните художествени среди. Доказателство за това твърдение е не само успехът, с който се увенчава всеки негов реализиран проект, но и положителната оценка на утвърдени художествени критици. Основното средство за създаване  на творческа концепция и водещ мотив в произведенията на Стефано Пизано, е провокацията на зрителя.

Пред нас е една експозиция, обединена от идеята за „разбутване“ на културни пластове, за проникване на действието под и отвъд това, което сме свикнали да виждаме, различно от конвенциите на художествения живот. Съмишлениците, обединени около изложбата „Peli“, художникът, кураторът Стефан Стоянов, както и екипът на галерията, си поставят за цел търсенето на нови възможности за концептуализиране на съвременните визуално-пластични изкуства. Именно затова, в рамките на проекта „Peli“ авторът използва най-разнообразни форми на изява, техники, медии и образни структури. От традиционна живопис до видеоинсталация.

Обединени под мотото „Peli“, в превод от италиански, означаващо „косми“, можем да проследим три различни проекта, създадени от Стефано Пизано, специално за Галерия "Сердика" на Женски пазар и българската публика. Първият от тях е ядро на експозицията и носи нейното име.

Проектът „Peli“ е реализиран с темперни бои и графит върху хартия. Мотото на този цикъл от творби насочва зрителя към търсената идейна и съдържателна особеност – стремежът на автора да провокира, използвайки визуалния образ. Ивиците, нанесени върху  изобразителното поле, напомнят неспокойни косми - идея, която авторът умишлено желае да внуши. Тоновете, с които Стефано Пизано изгражда тази серия са изключително експресивни и контрастиращи. Фигурите и образите се третирани на големи плоскости, където изразителната текстурата на боята и едрата мазка на четката придават разнообразие на художествената форма.

Друга линия на търсения, която можем да проследим, е свързана със следващата серия произведения, обединени като „Race Paintings”. В този цикъл, художникът избира сюжети, илюстриращи актуални проблеми както на съвременното общество, така и на отделната личност. В живописта от „Race Paintings” изобразените теми са представени умишлено като телевизионни и кино кадри. Този подход доближава картините на Стефано Пизано до динамичните форми, които наблюдаваме на екраните. Образите са деформирани, отличават се с драматизъм и интересен начин на третиране на обемите в изображението.

Последният и най-иновативен проект на твореца, включен в изложбата, е дигиталната видео инсталация с наименование „Българското видео”.  Видеото проследява три различни ястия, заснети с неподвижна камера. Проникването на артистичния жест, действието (action), което стои в основата за създаване на неконвенционални форми, смесено с нещо толкова обикновено като ястията и храненето, част от ежедневието ни, свидетелства за значимостта на автора и неговия нетрадиционен и оригинален подход.

Експозицията „Peli“ на Стефано Пизано, която ни показва един изключително модерен поглед върху създаването на съвременно изкуство, може да бъде разгледана в периода 25 октомври – 25 ноември 2018 г. в галерия ”Сердика”. Изложбата е реализирана съвместно от Art Agency Ltd галерия и Галерия "Сердика", част от общинското дружество "Пазари Възраждане" ЕАД, което стопанисва и Женски пазар, където се помещава и самото художествено пространство.

 

 

Автор:
Галерия "Сердика"
Публикация:
23.10.2018 г. 15:57
Етикети:
Посетено:
723
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28429-peli-izlozhba-na-stefano-pizano