Изложби

„Красотата ще спаси света“ - изложба, посветена на Ф. М. Достоевски

150 години от написването на романа „Идиот“

„Красотата ще спаси света“ - изложба, посветена на Ф. М. Достоевски

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 22 октомври 2018 г. в Централното фоайе на Българска академия на науките Националният литературен музей подреди изложба под наслов „Красотата ще спаси света“. Тя е посветена на Ф. М. Достоевски и по повод 150 години от написването на романа „Идиот“. Експозицията съдържа емблематични илюстрации към издания на романа от 50-те години на миналия век до наши дни. Представени са художниците: В. А. Сулимо-Самуйло, Л. Е. Файнберг, И. С. Глазунов, С. М. Шор, А. А. Ушин, А. Е. Гаричев, А. Н. Корсакова, В. С. Вилнер, В. В. Хруслов, О. С. Евсеев, А. А. Зикина и В. Ю. Забелин (Вик).

Официалното откриване на изложбата е на 23 октомври (вторник) от 13,00 часа в централната сграда на БАН.

Изложбата се организира със съдействието на Българското общество „Фьодор Достоевски“ и е във връзка с Международния симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“, който ще се проведе от 23 до 26 октомври 2018 г. в София.

Илюстрациите бяха любезно предоставени от СПБГБУК „Литературно-мемориален музей „Ф. М. Достоевски“ (Санкт Петербург) и Държавен музей по история на руската литература „В. И. Дал“ (Москва).

 

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
22.10.2018 г. 18:04