Изложби

Изложба "Face to Face" - Станислава Стоянова и Радостина Доганова

18 октомври 2018 - 3 ноември 2018, [a] cube contemporary gallery

Изложба "Face to Face" - Станислава Стоянова и Радостина Доганова

 

◊ ПОКАНА

[a] cube contemporary gallery

представя

Face to Face

изложба живопис и видео

Станислава Стоянова и Радостина Доганова

18 октомври 2018 - 3 ноември 2018

 

В своята Феноменология на възприятието Мерло-Понти поставя виждането в центъра на перцептивното поле. Виждането като акт на осъществена съ-битийност, в който Аз-ът и Другия легитимират своето съ-съществуване, своето мутуално съ-пребиваване в единството на настоящето. Погледът е това интенционално съотнасяне, което ни отпраща към екзистенцията на Другия, като сигнализира не просто за обектното му съществуване, но и за духовната му наличност. Тематичната изложба „Face to Face” има за цел да проблематизира и обговори мястото на погледа в настоящата действителност, да ситуира погледа и виждането като неотменни феноменологични конституенти при осъществяването както на интерсубективната връзка с Другия, така и на опознаването на Другото, на чуждото, на маргиналното – от социална, от културна или хуманна гледна точка. Централен момент за изследването на тази културна другост е картината „Очи” на Радостина Доганова, която е вдъхновена от пребиваването на авторката в Индия и опознаването на културните, социални и религиозни различия между източната и европейската култура. В съзвучие с това, серията от картини „Вълните” на Станислава Стоянова, съпроводена от кратката видеоинсталация „Минава време”, проблематизира комплексната връзка на авторката с морето и неговата неизменна част от живота ѝ - от една страна, като символ на вдъхновение, от друга, като съкровен блян по търсенето на погледа на любимия.

Станимир Стоянов – Goldsmiths, University of London

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Станислава Стоянова е визуален артист,който живее и работи в София, България. През 1998 г. завършва Националната художествена академия в София. Има множество международни участия, сред които изложби в Италия (Венеция, Флоренция) и Лондон (Българския културен институт). През 2016 създава експерименталната арт платформа BLUESS art studio.

Радостина Доганова, живее и работи в Братислава, Словакия, където през 2001 г. завършва Художествената академия. Интересите й са предимно в областта на живописта. Авторката има множество изложби в България и чужбина. Нейни творби се намират в частни колекции и галерии в Австрия, Германия, Англия, Америка, Словакия.

Автор:
Организаторите
Публикация:
22.10.2018 г. 12:04
Посетено:
852
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28420-izlozhba-face-to-face-stanislava-stoyanova-i-radostina-doganova