Изложби

Галерия "Папийон" представя Станислав Вардев - „Обекти в пространството“

Изложба живопис, 24 октомври - 16 ноември 2018 г.

Галерия "Папийон" представя Станислав Вардев - „Обекти в пространството“

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

 Арт галерия „Папийон“

представя

Станислав Вардев /Stanislav Vardev

„Обекти в пространството“/ “Objects in the space“

изложба живопис

от 24 октомври до 16 ноември 2018 г.

 

„Разумът е сам по себе си пространство, и в себе си създава от рая ад и рая от ада.“ - Ерик Маккормак

Арт галерия „Папийон“ с удоволствие представя живописеца Станислав Вардев с първата му самостоятелна изложба в пространството на галерията от 25 октомври до 16 ноември. Ще можем да проследим комбинативната мисъл на автора, която изгражда истории обединени под мотото „Обекти в пространството“ в последните му сюрреалистични платна подготвени специално за експозицията.

Шестнадесетте картини са своеобразно предизвикателство пред съзнанието и фантазията на всеки зрител, защото произведенията на сюрреализма не отразяват света, а самите те го създават. „Обектите в пространството“ чрез препратки към конкретни символни значения ще пренаредят нашата представа и възприятия за границата между реалното и въображаемото. Алогичните ситуации, в които са поставени обикновени, ежедневни предмети, проектират мрежа от информация за възприемане на нова действителност. А най-интригуващото всъщност е възможността за създаване на съвсем различни асоциация в нашите представи като зрители, пречупвайки видяното през собственото си светоусещане.

Според Андре Бретон, считан за основоположник на сюрреализма: „Духът, който се потапя в сюрреализма, с възбуда преживява отново най-добрата част от детството си. За него това е почти като достоверността, с която давещият се за по-малко от минута преминава през всичко важно в живота си“.

Пестеливостта на изказа на Станислав Вардев концентрира вниманието на зрителя в няколко конкретни образа. Лишени от прекалено сложни композиции, в картините му привидно доминират малко на брой обекти. Но когато зрителят задържи погледа си, съзнанието инстинктивно преминава от предмет на предмет, търсейки логическата връзка помежду им, която понякога идва бързо и естествено, а друг път изпраща фантазията на пътешествие в различни посоки. Метафорите, в неговите картини често говорят за времето, преходността на човешкия живот, свободата на мисълта, съкровените спомени, които присъстват в живота на всеки.

Деликатно, авторът насочва съзнанието ни към инстинктивно търсене на общовалидни истини чрез контрастни цветови комбинации, или чрез малък детайл, като стрелките на часовник или надпис. И открили логическата свързаност между обектите и тяхната подредба, може да бъде използван пълния спектър на въображението, което подрежда отделните парчета като в пъзел.

В картините на Станислав Вардев ще забележим чистота на линиите и балансиране между цветове и форми с майсторска прецизност. Характерни за стила му на рисуване са умелите преходи през всички нюанси на цвета чрез похватите на класическата техника и тънката четка, превръщащи фона във важна част от цялостната композиция.

При сюрреализма силно застъпена е идеята, че „човек може да съчетае в една рамка елементи, които обикновено не се комбинират, за да създаде нелогичен и потресаващ ефект.“ Често се съпоставят две далечни реалности, които могат да объркат възприятията ни. Образите, идващи сякаш от света на подсъзнанието имат определено значение и са метафора на емоционално състояние. Стремежът е към по-висша, по-съвършена реалност, основаваща се на вярата в могъществото на съня и в безкористната игра на мисълта.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Станислав Вардев е роден през 1970 г. в гр. Бургас. През 1989 г. завършва Художествената гимназия „Дечко Узунов” в гр. Казанлък, специалност „Изящни изкуства”, а през 1996 г. - ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Велико Търново, специалност „Живопис”. Участва в разнообразни изложби и пленери. Негови картини са притежание на държавни и частни колекции в България и чужбина. Живее и твори в Бургас.

Награди:

2001 - Носител на наградата на Община Велико Търново за живопис на Националната изложба „Велико Търново 2001”.

2006 - Носител на наградата „Художник за 2006 г.” на галерия „Бояджиев” в гр. Бургас.

 

Самостоятелни изложби:

1988, 1989, 1996, 1998, 2000, 2001, 2003, 2005, 2007, 2013, 2018 г.: гр. Бургас, София, Велико Търново и Казанлък

 

Общи изложби:

1995-2018 г. в Бургас, Стара Загора, Плевен, Поморие, В. Търново, София, Пловдив, Ямбол, Турция и Австрия

1997 - изложба „Хлябът“ - галерия „Свободна зона“, Бургас;

2006 - Симпозиум „Оскар Кокошка“ - Пьохларн, Австрия;

2008 - изложба „Десет години по-късно“ – Галерия на Дружеството на Бургаските художници, Бургас;

2011 - Групова изложба „Кръгът“ - Галерия на Дружеството на Бургаските художници, Бургас

 

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
22.10.2018 г. 12:38
Посетено:
1321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28418-galeriya-papiyon-predstavya-stanislav-vardev-obekti-v-prostranstvoto