Изложби

Галерия "ONE Monev" представя изложба на Сергей Рожин: В два акта

Официално откриване на Акт I: 17 октомври, 19 часа

Галерия "ONE Monev" представя изложба на Сергей Рожин: В два акта

 

◊ ПОКАНА

Галерия "ONE MONEV"

Ви кани на

самостоятелна изложба на Сергей Рожин: В два акта - Акт I

Куратор Снежана Кръстева

Акт I - 17.10. - 27.10.2018

Акт II - 31.10. - 18.11.2018

Официално откриване на Акт I: 17 октомври, 19-21 часа
ул. "Иван Вазов" 14, София (ъгъла на ул. "6-ти септември")

 

Роден в семейство на майка лекар и баща строител на църкви от Урал, художникът Сергей Рожин си спомня как взима съзнателното решение да прекара живота си, занимавайки се с изкуство още на тринадесетгодишна възраст. Преживяването му е обезпокоително и до ден днешен: малтретиран от група свои връстници в летен лагер, той разказва, че започва да рисува непрестанно, за да преодолее болката, докато се възстановя в леглото. Тази биографична история има значение единствено за да проследим почти религиозната вяра на Рожин в силата и лечебните свойства на наивността и медиацията.

В първия, по-мрачен от двата акта, в които е разделена първата соло изложба на Сергей Рожин в Галерия "ONE MONEV", художникът третира понятието красота като намерен обект, за да анализира по-нататък нейната природа. Разчитайки на първичният инстинкт на хората, които най-често се запленяват от големи и грандиозни изображения, художникът запълва пространството на галерията с красиви сенки от цветя. Израствайки директно от пода към стените, техните големи деликатни форми отнемат вниманието от непосредствения им източник. Наситени и любопитни, очите в крайна сметка се преместват върху стъклените прозорци, издигащи се върху голи дървени палети пред полето на нарастващи сенки, и забелязват, че в същината си това са малки дупки от куршуми. Единствената намеса на Рожин в трите парчета стъкло, събрани от улиците на родния му град Екатеринбург, е да изрисува изображения на цветята около тях с бял маркер и да ги освети.

 

Сергей Рожин (роден през 1988 г. в дн. Екатеринбург) живее и работи в Москва. Има Бакалавърска степен по инженерство от Уралския държавен университет.

Неговият плодотворен и мултидисциплинарен подход е тясно свързан с продължителния му период на участие в театъра, словото и рап-музиката. Неговите първични изследвания, които сега включват медии като колаж, пърформанс, инсталации и видео арт, представяйки свирепо проучване на произхода, разпространението и връзката на "идеите" с хората и обратно, създавайки сложни визуални системи. Резултатите от тези разследвания често водят до хумористични прояви, вариращи от множествотo алтер-егогерои, до скорошни серии, които изследват бавното изселване на изкуството във виртуалната реалност.

Снежана Кръстева (родена през 1979 г. в България; живее и работи в Москва) е куратор в “Гараж” - Музей за съвременно изкуство, Москва. Има магистърска степен по Кураторска практика от университета Голдсмит в Лондон и бакалавърска степен по Китайска литература и език от университета Нанджинг, Китай. Кръстева е била мениджър в галерията Beijing Tokyo Art Projects преди да се присъедини към екипа на центъра за съвременно изкуство Ullens в Пекин. Тя е била куратор в програмата Art on the Underground в Лондон, където е реализирала множество проекти в публичното пространство. В “Гараж” най-скорошните й големи проекти включват: The Other Trans-atlantic: Кинетично и оптично изкуство от Източна Европа и Латинска Америка 1950s–1970s (2018); Гараж Триенале за Руско Съвременно изкуство (2017); NSK: From Kapitalto Capital(2015Кръствеа в момента работи по проекта The Coming World: Ecology as the New Politics 2030-2100, първата по рода си мащабна изложба на подобна тема в страната която ще отвори врати през юни 2019.

 

 

Автор:
ONE Monev Gallery
Публикация:
17.10.2018 г. 13:06
Етикети:
Посетено:
981
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28394-galeriya-one-monev-predstavya-izlozhba-na-sergey-rozhin-v-dva-akta