Изложби

Изложба "Любен Зидаров – 10 книги 3 премиери"

16 октомври - 2 ноември 2018, Галерия-книжарница "София Прес"

Изложба "Любен Зидаров – 10 книги 3 премиери"

 

◊ СЪБИТИЕТО
 
Изложба "Любен Зидаров – 10 книги 3 премиери"
 
16 октомври - 2 ноември 2018
 
Откриване на изложбата: 16 октомври, вторник, 18.00 часа,
Галерия-книжарница "София Прес" (ул. "Славянска" 29)
 
 
На 16 октомври в галерията и книжарница на Агенция София прес на ул. "Славянска" 29 в столицата се открива изложбата "Любен Зидаров – 10 книги 3 премиери", съставена от илюстрации към десет илюстрирани през последното десетилетие книги.

Повечето от тях са издания на изд. „Захарий Стоянов“. Трите премиери пък са на най-скоро излезлите от печат през 2018 г. заглавия с нови илюстрации и оформление:
Марк Твен, "Принцът и просякът"; П. К. Яворов, "Подир сенките на облаците" (изд. „Захарий Стоянов“) и наскоро издадените в Китай Андерсенови приказки.
 
Освен с илюстрациите от изложбата, всички книги ще бъдат представени със своите издания и ще могат да бъдат закупувани на място в книжарницата на София прес. Събитието продължава до 2 ноември.
 
"Тази експозиция е логично продължение на изложбата „Островът на съкровищата – половин век по-късно“, състояла се пред две години в СГХГ. Този път акцентът е поставен върху илюстрираните от Любен Зидаров издания, излезли или преиздадени в рамките на последното десетилетие. Осъществена в основната си част от издателство „Захарий Стоянов“ и започнала с издаването на четвъртия, 5-томен вариант на Андерсеновите приказки, инициативата постигна „подмладяването“ на няколко заглавия, придобили класически оттенък заради популярните си илюстрации, като "Островът на съкровищата", "Чичо Товомата колиба", "Том Сойер", "Принцът и просякът", Приказките на Николай Райнов, "Подир сенките на облаците" на Яворов. При това, в съответствие с творческия подход на художника, всяко следващо издание преди илюстрирана книга е белязано от различни от предишните варианти на формат, общ дизайн и частично съвсем нови, рисувани за конкретното издание илюстрации.
 
останалите представени в изложбата заглавия става дума за изцяло нови произведения на илюстрацията и изкуството на книгата – библиофилската "Силвър" на Андрю Моушън, "Пчелица" на Анатол Франс, поезията на Богдана Зидарова. И най-необичайното измежду „трите премиери“ – току що отпечатаното в Пекин невероятно качествено, почти неръкотворно издание на Андерсеновите приказки на китайски език, осъществено от младото издателство Ever After, което покани Любен Зидаров да бъде илюстраторът на първата книга от стартираща серия „Класически творби на световната литература за деца“.
 
Изложбата притежава и други характеристики. Едната е да представи събрана част от настоящата художествена продукция на един автор, притежаващ като че ли неизтощим творчески потенциал. Любен Зидаров, с голяма доза вероятност, в момента е най-възрастният действащ илюстратор на планетата. Втората е възможността за поглед към „втория период“ в развитието на Зидаровата илюстрация, обогатена психологически и професионално, изобразително редуцирана и технологически усложнена от смесването на темпера, акварели молив, придобила медитативни стойности с мъдростта на годините и демонстрираща качествата на произведение на живописта."
 
Филип Зидаров

 

Автор:
Олимпия Николова-Даниел
Публикация:
14.10.2018 г. 18:05
Посетено:
1424
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28381-izlozhba-lyuben-zidarov-10-knigi-3-premieri