Изложби

Галерия "Червената точка" на 5 години!

Галерията отбелязва рождения си ден с изложбата "Крехко разрушаване на материалите"

Галерия "Червената точка" на 5 години!

Никола Божков, „Това, което е, не е това, което е"

 

◊ ГАЛЕРИЯ "ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА" НА 5 ГОДИНИ

Софийската галерия „Червената точка" навърши 5 години. Галерията отбелязва рождения си ден с изложба, която проследява развитието на авторите от нейното начало. Изложбата се нарича "Крехко разрушаване на материалите". Заглавието е заимствано от технически термин, който се прилага за материали като стъкло, метал и дърво, и изследва зараждането на пукнатини под въздействието на вътрешни и външни сили.

Изложбата може да бъде разгледана от 13 октомври до 2 ноември включително. Тя включва творбите на 15 автори, като двама от тях са новото откритие на галерията – наскоро защитили бакалавърската си степен Ради Станчев и Никола Божков.

Скулптурата на Ради Станчев „Буферна зона" пресъздава напрежението в мига на преминаване от едно състояние в друго. Обектът му е „хванат миг преди да падне". Това е първо участие на Ради Станчев в изложба извън академичните среди. Скулптурата е била представена на защитата на балакавърската степен в Националната художествена академия, след което е била разрушена. За настоящата изложба Ради е създава отново по покана на „Червената точка".

Никола Божков е наследник на тревненски род с над 200 години традиции в дърворезбата. Още докато е ученик, участва в редица скулптурни пленери и специализира в училището по дърворезба в гр. Бриенц, Швейцария. Включената в изложбата на „Червената точка" творба също е дипломна работа, вдъхновена от студентски проект по перспектива. С нея Никола проследява процеса на промяна – както на гледната точка, така и на материала, с който работи.

Освен двамата нови автори, изложбата представя скулпторите, с които галерията работи още в самото начало на пътя си: Ваня Димитрова, Деница Дакова, Владимир Мичев, Георги Великов, Даниел Мирчев, Димитър Митев, Николай Мартинов, Роберт Цанев, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Цветан Николов. Специален гост на експозицията е Калия Калъчева.

Кратката история на „Червената точка" тръгва от материала – галерията започва като място за съвременна интерпретация на традиционната дърворезба, но в последните две години в програмата й влизат все повече концептуални проекти на утвърждаващи се български куратори.

Галерия и арт депо „Червената точка"
София, ул. „Св. св. Кирил и Методий" 24

Автор:
Публикация:
14.10.2018 г. 13:32
Етикети:
Роберт ЦаневДаниел МирчевГеорги ВеликовНикола БожковгодишнинаизложбагалерияАрт депо Червената точка
Николай Мартинов
Димитър Митев
Владимир Мичев
Деница Дакова
Ваня Димитрова
Ради Станчев
Крехко разрушаване на материалите
Посетено:
1287
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28378-galeriya-chervenata-tochka-na-5-godini