Изложби

Галерия "Червената точка" на 5 години!

Галерията отбелязва рождения си ден с изложбата "Крехко разрушаване на материалите"

Галерия "Червената точка" на 5 години!

Никола Божков, „Това, което е, не е това, което е"

 

◊ ГАЛЕРИЯ "ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА" НА 5 ГОДИНИ

Софийската галерия „Червената точка" навърши 5 години. Галерията отбелязва рождения си ден с изложба, която проследява развитието на авторите от нейното начало. Изложбата се нарича "Крехко разрушаване на материалите". Заглавието е заимствано от технически термин, който се прилага за материали като стъкло, метал и дърво, и изследва зараждането на пукнатини под въздействието на вътрешни и външни сили.

Изложбата може да бъде разгледана от 13 октомври до 2 ноември включително. Тя включва творбите на 15 автори, като двама от тях са новото откритие на галерията – наскоро защитили бакалавърската си степен Ради Станчев и Никола Божков.

Скулптурата на Ради Станчев „Буферна зона" пресъздава напрежението в мига на преминаване от едно състояние в друго. Обектът му е „хванат миг преди да падне". Това е първо участие на Ради Станчев в изложба извън академичните среди. Скулптурата е била представена на защитата на балакавърската степен в Националната художествена академия, след което е била разрушена. За настоящата изложба Ради е създава отново по покана на „Червената точка".

Никола Божков е наследник на тревненски род с над 200 години традиции в дърворезбата. Още докато е ученик, участва в редица скулптурни пленери и специализира в училището по дърворезба в гр. Бриенц, Швейцария. Включената в изложбата на „Червената точка" творба също е дипломна работа, вдъхновена от студентски проект по перспектива. С нея Никола проследява процеса на промяна – както на гледната точка, така и на материала, с който работи.

Освен двамата нови автори, изложбата представя скулпторите, с които галерията работи още в самото начало на пътя си: Ваня Димитрова, Деница Дакова, Владимир Мичев, Георги Великов, Даниел Мирчев, Димитър Митев, Николай Мартинов, Роберт Цанев, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Цветан Николов. Специален гост на експозицията е Калия Калъчева.

Кратката история на „Червената точка" тръгва от материала – галерията започва като място за съвременна интерпретация на традиционната дърворезба, но в последните две години в програмата й влизат все повече концептуални проекти на утвърждаващи се български куратори.

Галерия и арт депо „Червената точка"
София, ул. „Св. св. Кирил и Методий" 24

Автор:
14.10.2018 г. 13:32
Посетено: 806
Етикети: Роберт Цанев, Даниел Мирчев, Никола Божков, годишнина, изложба, галерия, Арт депо Червената точка, Николай Мартинов, Димитър Митев, Георги Великов, Владимир Мичев, Деница Дакова, Ваня Димитрова, Ради Станчев, Крехко разрушаване на материалите
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28378-galeriya-chervenata-tochka-na-5-godini