Изложби

"Прогноза за времето" - самостоятелна изложба на Мария Налбантова

11 октомври - 3 ноември 2018, Галерия "Васка Емануилова"

"Прогноза за времето" - самостоятелна изложба на Мария Налбантова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Васка Емануилова"

представя

Мария Налбантова

"Прогноза за времето"

Куратор: Даниела Радева

11.10.2018 – 3.11.2018

Откриване 11.10. (четвъртък), 18 ч.

      
„Прогноза за времето“ е първата самостоятелна изложба на Мария Налбантова, по-известна до сега като графичен дизайнер и илюстратор. Темата експлоатира метеорологията и климатичните състояния, като метафоричен инструмент за художествени интерпретации. Фактори като постоянно променящото се време, трудността на прогнозирането или идеята за феномен са основата за поставяне на житейски, психологически или философски въпроси. Далеч от широко експлоатираните в съвременното изкуство проблеми на екологията, художничката се фокусира върху емоционалния потенциал на обекта „време“. В този проект тя се стреми да остави на зрителите пространство за интерпретация и съпреживяване, без да илюстрира или конкретизира повече, отколкото е необходимо.  

Изложбата, създадена специално за пространството на Галерия "Васка Емануилова" е свързана – предимно в жанров и тематичен аспект – с постоянната експозиция на скулпторката. Мария Налбантова използва рисунки, колаж, видео, бродерия и др., за да формира една цялостна инсталация с видими взаимовръзки между обекти и двуизмерни образи. Те от своя страна създават взаимоотношения с теракотените женски фигури на Васка Емануилова. Авторката използва и визуалния контакт между изложбеното пространство и парка „Заимов“, за да включи метеорологичните промени на външната среда като активно изразно средство. Не случайно периодът на провеждане на изложбата съвпада със смяната на сезоните. 

 

◊ ЗА АВТОРА

Мария Налбантова е родена през 1990 г. в София. През 2015 г. завършва магистратура в специалност „Илюстрация“ в НХА. През 2012 г. специализира във Факултета за изящни изкуства в “Universidad de Granada”, Гранада, Испания.

Някои от изложбите, в които участва са: „В състояние на движение“, Societe Generale Експресбанк, София (2017); „Арт старт“, Галерия Credo Bonum, София (2017); „Черни мечки за бели дни / Бели мечки за черни дни”, в рамките на One Design Week, Пловдив (2016); “Hip Hip Zine Fair”, СУ „Св. Климент Охридски“, София (2015); 22 Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, „Дом на хумора и сатирата“, Габрово (2015); “DARK LIGHTS: félin amour”, в рамките на „Нощ на музеите и галериите“, Пловдив (2015).

Има опит в областта на графичния дизайн и илюстрацията. Автор на илюстрациите на изданието "Копче за сън" на Валери Петров от 2018 г.

* * *


Изложбата е част от платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи".
Със съдействието на Гьоте-институт.

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
10.10.2018 г. 16:22
Посетено:
985
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28366-prognoza-za-vremeto-samostoyatelna-izlozhba-na-mariya-nalbantova