Изложби

"След лятото" - изложба живопис на Долорес Дилова

Варненската галерия A&G Art Meeting открива новия си сезон

"След лятото" - изложба живопис на Долорес Дилова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия A&G Art Meeting

представя

След лятото

Живопис на Долорес Дилова

10.10. - 02.11.2018 г.

Откриване: 10 октомври, сряда, от 18 часа

За медиите срещата с Долорес Дилова е в същия ден между 13 и 14 часа

 

Хубави летни спомени. Нужни са ни, за да преживеем зимата. В това е убедена Долорес Дилова, с чиято изложба варненската галерия A&G Art Meeting открива новия си сезон.

По Северното крайбрежие са любимите места на авторката вече 25 години. И всеки път неудържимо я привличат. Складовете, къщите, пристанището в Каварна, Болата.. Пустите плажове, златно-медните залези, които се изливат във водата, неизменните самотни чадъри със силуети на хора... Отново и отново ги рисува, и все остава нещо недоизказано, една тайна за разгадаване.

Умелото живописване кара платната и да излъчват светлина, художничката я търси, стреми се към нея с всяка мазка на четката.

Тюркоазът е един от цветовете на Долорес Дилова, тя обича също златното и сребърното, не използва черно и бяло.

Художественият й свят е хармоничен, той не е крещящ, от него лъха тръпчива меланхолия, която те обгръща чувствено и провокира сетивата ти. Има известна отстраненост от реалния пейзаж, едно надграждане, защото Дилова отива в търсенията си отвъд реалността. Тя преподрежда интериора в картините си според своята естетика – добавя предмети, драперии, въздух, емоции, още тюркоаз... И е силен аранжор. И честен артист, за когото най-истинско и трайно остава само дълбоко преживяното, това, което е преминало през сърцето и душата ти, за да добие форма върху платното.

Притегателни са тихите пространства на Долорес Дилова, наречени "следлято".

Не пропускайте тази изискана, естетска изложба на един от най-добрите ни съвременни живописци.

Галерия A&G Art Meeting, Варна, ул. ”Братя Шкорпил” 13
Телефон за контакт: 088 5 581 473, Анна Халамян

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. Дъщеря е на художника Дило Дилов – един от ярките представители на импресионизма в българското изкуство. Наследила светоусещането и таланта на своя баща, още на седемгодишна възраст тя става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия, с председател на журито Хенри Мур.

Долорес Дилова завършва Художествена академия – София, специалност “Живопис” при проф. Иван Кирков. Участвувала е в изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и др. Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина.

Долорес Дилова е носител на първа награда в конкурса “Млад живописец” – 1987 г. и наградата на конкурса “Човекът и морето” – 1988 г., “Изложба на годината” за 1998 г., Голямата награда на СБХ на Биенале на малката форма, 2008 г., номинирана за националната награда „В. Димитров-Майстора” 2013 г., Голямата награда за живопис на Биенале “Приятели на морето”, Бургас 2014.

Нейни творби има в НХГ и в други галерии в страната, а също така и в частни галерии и колекции във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, САЩ, Испания, Австрия, Гърция, Турция, Унгария, Кипър, Швейцария и др.

От 1993 г. е създател и преподавател в Частната академия по изобразително изкуство “Жул Паскин”. През 1997 г. печели конкурс и специализира в Париж, Франция. През 2003 г. е една от основателките на ЖЕНСКА ЛИБЕРАЛНА МРЕЖА в България, а от 2011 г. е член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на фондация „Поддържане на изкуството в България”.

Долорес Дилова живее и работи в София.

 

 

Автор:
Галерия A&G Art Meeting
Публикация:
08.10.2018 г. 20:53
Посетено:
1343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28349-sled-lyatoto-izlozhba-zhivopis-na-dolores-dilova